Ko je v kvalifikacijah trčila ob Rusijo, se je Slovenija vsakič uvrstila na svetovno prvenstvo. Se bo zgodovina ponovila?

Marko Kovačevič
27.03.2021 06:01
Slovenska nogometna reprezentanca se bo danes (ob 15. uri) v Sočiju spomnila, kako so videti tekme z navijači
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Čestitke je dobil, zdaj pa je Sandi Lovrić, junak zmage proti Hrvaški, povsem osredotočen na dvoboj z Rusi.
Robert Balen

Doslej je v kvalifikacijah dvakrat trčila ob Rusijo in obakrat se je slovenska nogometna reprezentanca prebila do svetovnega prvenstva. No, zgolj na zgodovino ali na za slovenski šport srečno prizorišče, kjer se je skovalo rekordnih osem olimpijskih medalj, se aktualna reprezentančna generacija ne more zanašati. Asov, ki so bili bitke v kvalifikacijah za SP 2002, že dolgo ni več na igriščih, od tistih, ki so se za Južnoafriško republiko bodli v dodatnih kvalifikacijah, pa sta v reprezentančnem pogonu le še dva, Bojan Jokić na slovenski strani in Jurij Žirkov na ruski.

Je pa popotnica pred prvim gostovanjem na poti do Katarja več kot spodbudna. Slovenija je v Soči prinesla tri točke za zmago proti prvi favoritinji skupine H, Hrvaški, na Malti je bila uspešna tudi današnja gostiteljica. "Zavedamo se kvalitete nasprotnika. Po Hrvaški naše fante čaka naslednji veliki izziv, a ob pozitivnem rezultatu obeh ekip v prvem krogu pričakujem kvalitetno in zanimivo tekmo. Seveda pa so naše želje, da ponovno pridemo do pozitivnega rezultata," je pred uradnim treningom misli strnil selektor Slovenije Matjaž Kek.

Gol ni spremenil življenja

"Rusi imajo dobro ekipo. Mi moramo spet iti do maksimuma, biti kompaktni, zelo osredotočeni in pripravljeni na boj od prve minute," pa razmišlja Sandi Lovrić. Vezist švicarskega Lugana je v sredo z golom v Stožicah potopil domovino svojih staršev. "Življenje se ni spremenilo, še vedno sem isti. Bile so čestitke in lepi občutki, a moj fokus in fokus ekipe je na tekmi proti Rusiji. Kar je bilo, je bilo," je dejal 22-letnik, ki se je skozi mlajše kategorije prebijal v avstrijskem dresu, za prehod med članske reprezentante pa izbral slovensko nogometno državljanstvo.

S potjo do letovišča ob Črnem morju je slovenska odprava, ki jo v marčevskem terminu čaka še gostovanje v Nikoziji, opravila že v četrtek, včeraj pa je preizkušala igrišče na stadionu Fišt, ki ga vsaj eden od naših reprezentantov dobro pozna. Miha Mevlja od septembra 2019 igra za Soči, s katerim se letos v elitni ruski ligi bori za preboj v evropske pokale. "V strnjenem ritmu igranja je težko govoriti o kakšni kvalitetni pripravi. Bolj ali manj gre za regeneracijo, tudi pot do Sočija je trajala kar nekaj časa, a tudi gostitelji so bili na Malti, tako da poskušamo narediti vse, da bi tekmo pričakali čim bolje pripravljeni."

Nič več prazne tribune

Matjaž Kek se veseli tekme v pravem nogometnem ambientu.
Robert Balen

Da bi domača reprezentanca zaradi zrahljanih proticovidnih ukrepov, ki ji v nasprotju z večino preostalega sveta dovoljujejo pomoč s tribun, imela nepošteno prednost, v slovenskem taboru ne razmišljajo. "Na eni strani je majhna prednost za domači tim, da ima gledalce za sabo, a po drugi strani se je v nogometu že večkrat zgodilo, da je to lahko za goste še dodatna motivacija. Ko žvižgajo, mogoče daš več od sebe. Lepo je, da bomo po dolgem času spet igrali pred publiko," se veseli Sandi Lovrić.

2. krog kvalifikacij za SP, skupina H – danes ob 15. uri: Rusija – Slovenija, ob 18. uri: Hrvaška – Ciper, ob 20.45: Slovaška – Malta; vrstni red: Rusija in Slovenija po 3 točke, Slovaška in Ciper po 1, Hrvaška in Malta 0.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta