Aktiv kmečkih žena Dolena: Trudimo se obuditi tradicionalno peko iz pozabe

Darja Lukman Žunec Darja Lukman Žunec
26.11.2022 03:22

Skupina deluje pod okriljem Folklornega društva Rožmarin in bo zmeraj vesela mlajših članic, da se jim pridružijo. Letos so se posebej izkazale pri pripravi jedi iz buč.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
S ponosom so prikazale, kaj je mogoče pripraviti iz buč.
Slavica Petrovič

Folklorno društvo Rožmarin iz Dolene v videmski občini skrbno ohranja ljudsko izročilo na različnih področjih, pripravlja izobraževanja, sodeluje na gostovanjih in prireja svoje prireditve, nastope, razstave, srečanja in predstavitve. Članice pogosto skupaj kuhajo in pečejo ter pripravljajo razstave. V društvo so vključene odrasla in otroška folklorna skupina, ljudska lika Rebolj in Jurek, pustna skupina Ded nosi babo, rimske vestalke in aktiv žena. V delo društva se vključuje veliko domačinov, ki lahko postanejo člani že kot predšolski otroci.

Vedno več mladih

Aktiv žena pri društvu deluje dobrih 25 let, njegova predsednica je Slavica Petrovič. "Ženske so aktiv ustanovile z namenom povezovanja in dviga izobraženosti gospodinj na področju kulinarike z organiziranjem kuharskih tečajev. Ohranjanje tradicije uspešno vključujemo v celostno turistično ponudbo v občini. Vsako leto imamo v aktivu vedno več novih članic, najbolj nas vesli, da imamo veliko mladih gospodinj, s katerimi rade me, bolj izkušene, delimo svoje znanje in izkušnje. Pridne in delovne ženske prihajajo iz okoliških vasi, predvsem iz Krajevnih skupnosti Dolena in Ptujska Gora, prav tako tudi iz sosednjih občin," o delu aktiva razlaga Petrovičeva.

Članice aktiva žena Dolena se rade družijo, skupaj kuhajo in pečejo.
Slavica Petrovič

Izpostavljajo tudi pomembnost izobraževalne vloge društva, saj pogosto, zlasti v zimskem času, pripravljajo predavanja in izobraževanja z različnih področij. Nadvse skrbno pripravijo svoja srečanja, razstave in sodelujejo z domačim folklornim društvom ter tudi z ostalimi društvi v občini. Prav tako se rade udeležijo gostovanj po vsej Sloveniji ter v sosednjih državah in sodelujejo na tekmovanjih in razstavah. Skrbijo za promocijo in predstavitev domače hrane, za dvig njene kakovosti in omogočajo dostop do informacij in podporo vsem, ki se želijo pridružiti promociji haloške kulinarike.

Obujajo staro peko

"Prizadevamo si obuditi staro peko iz pozabe in navdušiti mlade zanjo, hkrati pa želimo spodbuditi vse, ki se v naši občini ukvarjajo s turizmom, s turizmom na kmetiji ali s turizmom v vinski kleti, da se nam pridružijo," še vabijo v društvu, kjer se same z veseljem odzovejo na prošnje občine ali domačega društva in tudi drugih društev pri organizaciji pogostitev na raznih prireditvah. Letos so se odločile za nekaj bolj sodobnega in hkrati starega, torej za pripravo jedi iz buč, ki so bile nekoč namenjene le za krmo živali. Zbrale so se v domu krajanov v Doleni in kuhale v popolnoma obnovljeni in na novo opremljeni kuhinji.

Buče so nabrale na svojih vrtovih in njivah. Po strokovni plati jim je pomagala učiteljica kuharstva Milena Sitar. Najprej jim je predstavila pomen buč za prehrano in nekaj napotkov, kako je treba peči ali kuhati jedi iz njih. Razdelile so se v skupine in naredile vrsto okusnih jedi. Dan so končale pozno zvečer, potem ko so vse dobrote pokusile in se zahvalile mojstrici, da jim je podarila svoj čas in znanje.

Jeseni so se lotile še drugih skupnih opravil, kot je trebljenje buč na njivi, a je bilo najbolj zanimivo opravilo trganje koruze in nato ličkanje zvečer pri eni od članici aktiva. Ob kožuhanju so zapele in odlično jedle. Drugi dan so požele koruzna stebla oziroma koruznico, naredile snope ter jih zložile v kopice, kakor so to delali nekoč. V pomoč so jim priskočili tudi možje. Uživali so ob delu in obujali spomine na stare čase. Najbolj so uživali otroci, ki so se v kopicah skrivali in igrali.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta