Članice Društva žena in deklet predale čez 20 tisoč ladjic

Silvestra Brodnjak
08.02.2022 04:00

Priključile so se dobrodelnemu in spominskemu projektu 6 milijonov ladjic za 6 milijonov žrtev holokavsta,

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Silvestra Brodnjak

Na dan spomina na žrtve holokavsta smo pri Nadi Gojkovič, članici Društva žena in deklet občine Hajdina, Mariji Pulko, do junija lani predsednici tega društva, in Danici Serdinšek naredile bilanco izdelave papirnatih ladjic. Te so namenjene prav spominu na žrtve, obenem je projekt dobrodelne narave. Pobudo za priključitev k izdelavi šestih milijonov papirnatih ladjic (toliko je bilo žrtev holokavsta, želijo pa jih zbrati do 9. maja) je dala Pulkova, ki je sredi oktobra lani prišla na idejo, da bi ročnodelke iz hajdinskega društva stopile skupaj in prispevale svoj del.

Danica Serdinšek, Marija Pulko in Nada Gojkovič, preden so k društvu UP-ornik odpeljali škatle, v katerih je 20.172 papirnatih ladjic

Silvestra Brodnjak

A štrene je spet zamešala korona, zaradi katere so odpadli običajni ročnodelski ponedeljki v gasilskem domu na Hajdini. Namesto da bi izdelovalo ladjice, kot običajno, 25 ustvarjalk, so se tega lotile le tri. In ob našem sestanku smo ugotavljale, da je Marija kljub kompliciranemu zlomu roke izdelala 840 ladjic, Danica jih je prinesla 4032, gostiteljica Nada pa je povedala, da je na stopnišču v skoraj do stropa zloženih kartonskih škatlah 15.300 papirnatih ladjic. Seštevek 20.172 pove, da so morale "ladjedelke" 242.064-krat prepogniti papir formata A4. Dvanajst pregibov je namreč potrebnih, da je ladjica pripravljena.

Gojkovičeva je pripovedovala, kako je pri vseh sosedih in sorodnikih zbirala časopisni papir ter reklamne letake in vsak dan od sredine novembra oblikovala ladjice. Minuli ponedeljek so jih odpeljali na zbirališče v Maribor, tam pa so jih prevzeli dijaki ekonomske šole, ki bdijo nad prispelimi pošiljkami. Do 30. januarja je bilo zbranih že 1,927.722 ladjic. Boris Krabonja, pobudnik izdelovanja ladjic, je z odzivom zelo zadovoljen. "Po zaključku sledi drugi del, ki ga imajo v rokah študenti arhitekture, ki bodo izdelali umetniško instalacijo. Ta bo na voljo za vodeni ogled, ki bo obiskovalce popeljal v čase holokavsta, pred katerimi si ne smemo zatiskati oči. Ladjice bomo na koncu dogajanja poslali v reciklažo, zbrani denar pa bo namenjen društvu UP-ornik za plačilo najnujnejših položnic ter nakup trgovinskih darilnih kartic za vse uporabnike," je povedal. Več o akciji najdete na spletni strani www.up-ornik.si.

Na Hajdini se bo tej zgodovinsko-humanitarni dobrodelni akciji na pobudo Angelce Mlakar iz Društva žena in deklet občine Hajdina, ki je tudi predsednica komisije za ročna dela pri Društvu upokojencev Hajdina, pridružila še Šola zdravja v Slovenji vasi. Telovadke so obljubile, da bo vsaka po svojih močeh sodelovala. Pobudo so poslali še preostalim skupinam Šole zdravja in ženskim društvom v občini, svoje bodo dodali tudi hajdinski osnovnošolci in verjetno še kdo, ki bi želel dolge zimske večere izkoristiti tudi za humanitarnost.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta