Dvorec Dornava: Znamenita oranžerija v obnovo

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
19.02.2022 04:00

Obnovitvena dela v dvorcu Dornava in gradu Borl napovedujejo nove čase že leta zaprtih objektov, ki kar kličejo k oživitvi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gradbeni oder nakazuje začetek del na dvorcu.
Slavica Pičerko Peklar

Potem ko so lani v baročnem dvorcu Dornava obnovili kapelico, je zdaj videti, da se začenja napovedana obnova znamenite oranžerije v parku. Stavbo, ki je dolga leta propadala, so ogradili in že od daleč je vidno, da se tam začenjajo gradbena dela.

Celovita obnova baročnega dvorca, ki s svojo parkovno ureditvijo spominja kar na mali Versailles, je predvidena v lani sprejeti Resoluciji o nacionalnem programu za kulturo, država pa obnovi namenja 30 milijonov evrov. A kot je bilo slišati na zadnji seji dornavskega občinskega sveta, država pričakuje, da bo občina ustanovila občinski javni zavod, ki bo prevzel upravljanje dvorca in tam razvijal kulturne, umetniške, izobraževalne in s turizmom povezane dejavnosti.

Slavica Pičerko Peklar

V Občini Dornava, kjer so si leta dolgo prizadevali dobiti dvorec v svoje roke, se zavedajo, da gre za odgovorno in veliko dejanje, zato, kot pravi župan Janko Merc, zdaj z ministrstvom za kulturo potekajo pogovori o prihodnjem upravljanju dvorca in o vsebinah, ki naj bi jih tam razvijali.

Na širšem ptujskem območju se je država lotila tudi obnove gradu Borl, kjer je del že leta zaklenjenega gradu obnovljen in čaka na odprtje, preostali del pa naj bi obnovili v prihodnjih letih, saj je tudi ta obnova del nacionalnega programa za kulturo. Borl, kot je razumeti, bi lahko v upravljanje prevzel državni ali občinski zavod, pogovori o tem pa še potekajo. Se pa ve, da prostori obnovljenega dela gradu Borl in dvorca Dornava za zdaj niso predvideni za oddajo v najem za profitne dejavnosti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta