Dvorec Ristovec: Ko vas med koprivami pozdravi graščak

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
19.06.2021 04:00
Ignac Janžekovič je odložil staro koso in povabil na ogled posesti, ki jo je nekdaj imel v lasti grof Leslie in je bila del Herbersteinovega imetja. Vabi tudi na naravoslovne dneve.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ignac Janžekovič
Sašo Bizjak

Stali smo pod ogromnim drevesom. Da je to trepetlika, je povedal Ignac Janžekovič, od lanskega leta lastnik dvorca Ristovec v predmestju Ptuja, in kot bi mignil bezgove cvetove, pekočo, a že malo cvetočo koprivo in pasjo travo s stoklaso povezal v prijetno dišeč šopek ter ga podaril Kaji, učenki Osnovne šole dr. Ljudevita Pivka, ki skupaj s še nekaj sošolci sodeluje v prav posebnem šolskem projektu. "Tokrat smo v okviru spodbujanja vključevanja mladostnikov s posebnimi potrebami v lokalno okolje obiskali dvorec Ristovec, kjer nas je pozdravil in nas popeljal po dvorcu in vrtu njegov lastnik Ignac, profesor biologije in kemije. Dve uri sta minili, kot bi mignil, saj je Ignacu delo z mladimi prav tako blizu kot delo v naravi," je bila po druženju zadovoljna Romana Bošnik, ki kot sodelavka ptujskega društva Sožitje vodi omenjeni evropski projekt, ki jih povezuje s ptujsko šolo Ljudevita Pivka in zavodom Cirius iz Kamnika.

Otroci pogrešajo stik z naravo, ugotavlja Ignac Janžekovič. Foto: Slavica Pičerko Peklar
Slavica Pičerko Peklar

"Ta naš graščak, ki je tudi vrtnar, je prav poseben človek. Popeljal nas je po grajskih sobanah, nam pustil, da smo prijemali predmete, ki so tam spravljeni, in radi smo prisluhnili zgodbam o starih predmetih, ki jih ima res veliko," je bil srečanja z Ignacem, ki ga je do solz nasmejal, vesel Nejc. Tilen se je dobro znašel na grajskem vrtu, kjer rastejo najrazličnejša zelišča, med njimi tudi koprive. S predlogom, da bi domov odnesli mlade sadike hrasta in jih čez kako leto posadili na domačem vrtu ali v bližnjem gozdu, Ignac mladih ni navdušil, so pa prav vsi rade volje segli po jagodah, ki se skrivajo v kotu razkošnega vrta. "Na podobne naravoslovne dneve vabim tudi učence drugih osnovnih šol. Iz izkušenj vem, da otroci pogosto pogrešajo stik z naravo in da jim je v muzejih le redko dopuščeno stikanje po razstavljenih predmetih. Pri meni lahko vse to počnejo. Tudi rade volje odgovarjam na njihova vprašanja in, ja, tukaj v Ristovcu je vedno najti kaj novega, na vrtu in v parku starih dreves se razraščajo vsemogoče zeli. Med njimi je najti polžke, z lesenimi samokolnicami se je mogoče zapeljati po potkah, se skriti v visoko travo ali poskusiti, kako pekoče so koprive," je med okušanjem slastne kislice, ki blaži žejo, na še kak obisk vabil zvedavi ptujski graščak Ignac Janžekovič.

Dvorec Ristovec so obiskali učenci OŠ dr. Ljudevita Pivka. Foto: Slavica Pičerko Peklar
Slavica Pičerko Peklar

Prav vesel bo, če kdaj posedete pri leseni mizici v njegovem vrtu, je še dodal. In nič ne skriva nasvetov, zakaj so dobre kakšne rožice z grajskega vrta in travnika. "Obnove enega redkih vodnih dvorcev pri nas sem se lotil kar sam, nikamor se mi ne mudi, delam počasi, z vso odgovornostjo do stare zapuščine. Vedno sem videl lepoto tudi tam, kjer je drugi niso," pravi magister botanike, ki sicer skrbi za zbirko zdravilnih rastlin v Botaničnem vrtu Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta