Festival Salon Sauvignon na Ptuju: Obeta se rekordna udeležba vinarjev

Hojka Berlič
27.05.2021 16:00
Prihodnji konec tedna bo Ptuj gostil 7. festival Salon Sauvignon, ki bo tokrat, časom primerno, z žlahtno kapljico in kulinariko vabil na sprehod po starem mestnem jedru.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Letošnji Salon Sauvignon sta na Ptujskem gradu predstavila Slavko Dobnik in Andrej Rebernišek. 
Hojka Berlič

Kljub temu da je pri nas še vedno razglašena epidemija in so razmere precej negotove, bo v soboto, 5. junija, na Ptuju vrata odprl prvi od poletnih festivalov, 7. festival vina in umetnosti Salon Sauvignon. Organizatorji pa ob tem pričakujejo celo rekordno udeležbo, okoli 70 vinarjev iz vse Slovenije in iz tujine. "Samo Zavod Slap, ki nosi ime vasice v Vipavski dolini, se je letos odločil pripeljati na naš festival najmanj šest pridelovalcev sauvignona iz Vipavske doline. Nekaj Primorcev bo še iz drugih koncev. Skratka ponovno je ta festival vseslovenski, vsekakor pa prvenstveno štajerski, saj je tu res obilica sauvignonov. Prihajajo pa tudi nove generacije vinarjev, ki imajo vrhunsko vino," je na predstavitvi festivala povedal njegov direktor Slavko Dobnik.

Predvidoma enajst vinskih točk

Lani se je festival odvil na dvorišču minoritskega samostana. Letos razmere tega ne omogočajo, zato so se organizatorji odločili, da bodo festival zasnovali kot promenado po starem mestnem jedru. "Obiskovalci se bodo lahko ustavili na predvidoma enajstih točkah ter na vsaki pokusili vino šestih ali sedmih vinarjev. Večinoma bodo te točke na terasah gostinskih lokalov, tako da bo celotno mesto prizorišče festivala," je pojasnil Dobnik. Vinarje naj bi tako gostili pri gostilnah Ribič in Amadeus, na dvorišču knjižnice, v sončnem parku, na Ptujskem gradu, pri Bistroju Lük, pri gostilnah Rozika in Pri Pošti, pri ptujskem gledališču in pri minoritskem samostanu ter morda še pred mestno hišo. Tudi sicer bodo po Dobnikovih besedah zaradi vse večjega števila sodelujočih na festivalu morali v prihodnosti razmišljati, da bi festival iz tradicionalnega prizorišča v dominikanskem samostanu razširili še na minoritski samostan.

Salon Sauvignon se letos iz dominikanskega samostane seli na enajst lokacij v starem mestnem jedru. 
Hojka Berlič

Kulinarika in Master Class

Letos žal tudi ne bodo mogli organizirati koncerta, ki je bil stalnica festivalov v preteklosti, a kljub temu obljubljajo, da bodo našli način, da festival ne bo osiromašen za glasbeno kuliso. Ostaja pa druga pomembna stalnica festivala, kulinarika, čeprav v nekoliko okrnjenem obsegu, saj se gostinci, kot pravi Dobnik, v tem trenutku srečujejo z velikim pomanjkanjem osebja: "Tako da so tudi gostinci zelo zadovoljni, da bomo letos vinarje pravzaprav pripeljali k njim. Primanjkuje jim namreč osebja za udeležbo na festivalu. Tudi letos pa bodo gostinci, podobno kot pretekla leta, ponujali destinacijske menije na temo vina, tudi za vegane in vegetarijance." Hrano bodo tako letos ponujale gostilne Ribič, Amadeus, Rozika, Pri Pošti in prvič Bistro Lük. Iz dogajanja pa ne bo izostal niti Master Class, ki bo tokrat potekal na prostem. Njegova nosilka bo legendarna slovenska enologije dr. Tatjana Košmerl, nanj pa bodo uvrstili najboljših dvanajst sauvignonov in cabernet sauvignonov z ocenjevanja. Ob robu festivala bodo pripravili še fotografsko razstavo Vino in umetnost v sodelovanju s festivalom Dnevi poezije in vina ter istoimenskim projektom Vino in umetnost.

Ocenili skoraj 70 vzorcev

Kljub težavnim časom pa so bili organizatorji festivala prijetno presenečeni tudi nad številom vzorcev sauvignona za festivalsko ocenjevanje. "V pokušino smo dobili skoraj 70 vzorcev sorte sauvignon, med katerimi je bila glavnina iz Štajerske. Kar samo dokazuje, da je to tukaj primatna sorta. Prav tako so glavnino vzorcev sestavljali tudi sveži suhi sauvignoni letnika 2020, ki so bili izrazito sortno prepoznavni, s tipično sortno cvetico, odlično harmonijo okusov, kar dokazuje, da je slovensko rastišče, še zlasti štajersko, odlično zanje. To nas veseli. Prav tako so bili odlični suhi zorjeni ter sauvignoni s pridihom prezrelosti grozdja. Vzorce vina smo sicer razdelili v sedem kategorij, kar je še en dokaz, da ta sorta ponuja res vse kakovostne razrede," je ocenjevanje vin, ki se je že odvilo v okviru festivala pod strokovnim vodstvom Kmetijsko-gozdarskega zavoda Ptuj, povzel predsednik strokovnega ocenjevanja in direktor zavoda Andrej Rebernišek. Ob tem so izbrali tudi šampiona tekmovanja, ki pa za zdaj ostaja skrivnost.

Nadgradnja ocenjevanja in povezovanje

Prav v nadaljnji nadgradnji festivalskega ocenjevanja pa vidi Dobnik tudi velik potencial: "Pridružujejo se mu že Avstrijci, Hrvati. V prihodnosti ga želimo nadgraditi tako, da bomo povabili svetovno priznane vinske strokovnjake, enologe. Predlani in lani smo se temu že približali. Ko je bil gost Salona Sauvignon nosilec Master Classa dr. Paul J. White, smo ga kasneje popeljali še po Sloveniji in je bil navdušen nad njo kot sauvignonsko regijo. Posebej seveda nad štajerskimi sauvignoni, a pravi, da so izjemno močni tudi mediteranski, primorski." Kot celota, nadaljuje Dobnik, je Slovenija prav zaradi te neverjetne raznolikosti neke vrste svetovni fenomen. Zato vidi v prihodnosti tudi potencial v povezovanju Slovenije kot celote. Trenutno pa lahko po Dobnikovem mnenju sauvignon res močno poveže Štajersko in seže še na Primorsko in Dolenjsko.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta