(FOTO) Kako je bilo na plezanju z Janjo Garnbret v plezalnem centru v Slovenski Bistrici

Nejc Strojnik Nejc Strojnik
19.11.2023 05:05

Dober mesec po odprtju največjega plezalnega centra v Sloveniji si je stene v Slovenski Bistrici ogledala in se na njih preizkusila tudi najboljša športna plezalka na svetu

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zbrane je navdušila.
Andrej Petelinšek

Janja Garnbret je imela konec preteklega tedna dober razlog, da se iz Ljubljane, kjer Korošica zaradi precej lažje logistike treningov živi, zapelje proti Štajerski, v Slovensko Bistrico. Ko so v začetku oktobra odpirali tamkajšnji plezalni center, je bila v Švici, zato je prišla z enomesečno zamudo, a vseeno v velikem slogu. Ljubitelji športnega plezanja namreč redko dobijo priložnost, da se lahko z zvezdnico takšnega kova družijo, z njo plezajo, jo kaj vprašajo.

Andrej Petelinšek

Dogodek, ki so ga posebej težko pričakovali otroci, okoli 200 jih v tistih krajih trenira športno plezanje, je bil hitro razprodan, navdušenje najmlajših pa veliko. Zanimiva so bila tudi vprašanja, ki so jih mladi plezalci postavljali Garnbretovi. Zanimalo jih je, če se boji višine, katera je njena najljubša barva, kako potekajo treningi, če ima pred tekmami kaj treme, kaj jo tako navdušuje pri tem športu, kaj bi počela, če ne bi plezala … Eden od njih se je opogumil in jo celo vprašal, če ima fanta.

Janja Garnbret na obisku v plezalnem centru
Andrej Petelinšek

Po približno pol ure dolgem sproščenem pogovoru, v katerem je vidno uživala tudi glavna junakinja, si je okoli pasu namestila plezalni pas, obula plezalke in si izbrala nekaj balvanskih smeri, na katerih je pokazala razkošno znanje. V steno je povabila nekaj otrok, ki verjetno takšne treme še niso imeli. Vendarle so plezali z olimpijsko prvakinjo in njihovo vzornico ter vzornico mnogih generacij po vsem svetu. Garnbretova je še enkrat dokazala, da ji je tudi vloga trenerke, v kateri se želi preizkusiti po koncu kariere, pisana na kožo. Po "show climbu", če uporabimo tujko, so se lahko otroci s 24-letnico fotografirali, podelila je ogromno avtogramov. Janja Garnbret takšnim željam vedno rada ustreže. Tudi po tekmah ji druženje z navijači ne predstavlja težav, na njeni zadnji letošnji, v Kopru, je še kar nekaj časa preživela "v primežu" otrok. Dokler ni ustregla še zadnjemu.

Andrej Petelinšek

Olimpijska in osemkratna svetovna prvakinja, ki ima v svetovnem pokalu že 41 zlatih kolajn, je bila nad novo pridobitvijo v Slovenski Bistrici navdušena in je obljubila, da se bo še vrnila. Kot še kako primerne za trening, je stene v Slovenski Bistrici opisal tudi njen trener Roman Krajnik. Objekt ponuja kar 3200 kvadratnih metrov plezalnih površin, od tega 2000 visokih sten in 1200 kvadratnih metrov balvanskih sten. Investicija je veljala 5,2 milijona evrov, od tega je ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport prispevalo 2,4 milijona evrov, ostalo občina.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta