(FOTO) Krajani Makol odločen ne vetrnim elektrarnam na Boču. Pri tem stališču se jim je pridružil tudi župan

BeB
19.06.2024 19:30

V Makolah občane zelo razburja načrtovana postavitev petih vetrnic na pobočju Plešivca oziroma Boča. Danes so se spontano zbrali pred občino in od župana Franca Majcna terjali pogovor.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Da znajo sprejemati pametne odločitve, trdijo Makolčani. 
Natalija Sinkovič

Investitor, podjetje Stiria invest iz Rogaške Slatine, se že šest let trudi za pridobitev dovoljenj v skladu s postopkom državnega prostorskega načrta. A vetrnice bi umestili na območje Krajinskega parka Boč-Donačka gora. Ker želijo s pomočjo občine Makole doseči spremembo odloka o krajinskem parku, so se v civilni iniciativi Odločen ne vetrnim elektrarnam na Boču danes odločno postavili proti. Prišli so pred občino Makole in od župana Franca Majcna terjali odgovore. Ta je sprejel samo njihovega predstavnika Boštjana Plaznika, nakar sta stopila pred zbrane krajane.

Boštjan Plaznik in župan Makol Franc Majcen (desno)
Natalija Sinkovič

 

Župan je priznal, da v občini niso bili a priori proti projektu, sedaj pa da je po proučitvi zadev, tudi on proti temu, da bi na Boču postavili vetrnice. Na njegove besede, da obžaluje, da občanov niso prej obveščali in da bi morda povabili na zbor krajanov investitorja, da projekt predstavi, so se oglasili z ostrim nasprotovanjem. "Ni mu treba hodit, ker tukaj tega ne bo!" "Boljše, da ne pride!" "Naj ostane, kjer je!" je bilo slišati vzklike krajanov, ki so še dejali, da ni denarja (odškodnine), za katerega bi prodali Boč, zdravje in pitno vodo.

Četudi je delovni dan se je zbralo precej krajanov pred občino.
Natalija Sinkovič

Boštjan Plaznik je miril krajane in dejal, da je dobro, da je vse več ljudi proti vetrnim elektrarnam, da se tudi župan približuje njihovemu mnenju. "Čeprav je delovni dan, nas je prišlo toliko, tudi podpisov imamo že okoli 600 in še jih bomo zbirali. Prepričan sem, da jih bo čez tisoč. Kakor smo se znali pred leti odločiti za svojo občino, verjamem, da bomo tudi sedaj pokazali, da znamo sprejemati prave in zrele odločitve. Če bo investitor vztrajal, da gre s tem naprej, bomo tudi mi naredili vse, kar je v naši moči, da se to prepreči. Dejstvo pa je, da je v slovenskem sistemu pridobivanja električne energije delež vetrne energije zanemarljiv, nepomemben," je še dejal.

Napovedali so že, da pridejo prihodnji teden tudi na sejo občinskega sveta.
Natalija Sinkovič

Za prihodnjo sredo je napovedana seja občinskega sveta občine Makole, na kateri je točka dnevnega reda tudi Park vetrnic Plešivec. Župan Majcen je danes zagotovil, da bo predlagal umik točke z dnevnega reda. Ali bodo za, pa je v rokah občinskih svetnikov. Na očitke in izjave krajanov pa je Majcen dejal še, da ni nikoli prejel nobene podkupnine, kar mu prav tako kdaj očitajo: "Lahko mirno spim." 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta