(FOTO) Umetniška instalacija v Jadranski ulici na Ptuju: Poezija, skrita v vinski steklenici

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
23.08.2024 17:00

Festival Dnevi poezije in vina vsako leto popestrijo različne prostorske in umetniške instalacije. Ena izmed letošnjih je travnik ali reka poezije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Postavitev praznih vinskih steklenic je vsako leto drugačna.
Sanja Verovnik

"Od daleč je videti, kot da bi nekdo položil kose trave na tlakovce, ko pa se približaš, vidiš, da ne gre za travo, ampak steklenice zelene barve, domiselno zložene v postavitve različnih oblik," sta o instalaciji kostumografke in umetnice Stanke Vauda Benčevič, ki krasi Jadransko ulico v starem mestnem jedru Ptuja in je nastala v času mednarodnega pesniškega festivala Dnevi poezije in vina, ta se zaključuje jutri, v soboto, na glas razmišljali mimoidoči.

V nekaterih steklenicah je sporočilo. 
Sanja Verovnik
Listek z izbrano poezijo  
Sanja Verovnik

Da je zamisel dobra, ker pritegne pozornost mimoidočih, sta se strinjali, nato pa opazili, da imajo nekatere v svojih grlih zataknjene zvitke papirja. "Le kaj neki je to," sta se vprašali ob pogledu na papir različnih barv. "Vzemita zvitek iz steklenice in bosta videli," jima je zaklical nekdo, ki je na bližnjem odru skupaj z drugimi pripravljal vse potrebno za večerno prireditev, potem ko je slišal njun pogovor. Tako sta izbrali rumen zvitek. "Poglej, pesem!" sta presenečeno vzkliknili in začeli na ves glas deklamirati v angleščini zapisano besedilo pesmi The Testimony of Light ameriške pesnice, prevajalke, aktivistke in borke za človekove pravice Carolyn Forche.

Ptujska umetniška instalacija
Sanja Verovnik

V instalacijo postavljene prazne vinske steklenice, ki s seboj nosijo listek z izbrano poezijo, so v Jadranski ulici v času festivala Dnevi poezije in vina zdaj že stalnica, izvemo od organizatorke festivala, založbe Beletrina. "Marsikomu polepšajo dan," še izvemo. Sicer pa je kostumografinja in umetnica Stanka Vauda Benčevič na Ptuju poskrbela za dve instalaciji, Poleg reke poezije v Jadranski ulici, eno še na Vrazovem trgu, ki se je v minulih dneh preselila na Mestni trg, poimenovala pa jo je Pesmolov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta