Frančiškanski samostan v Sveti Trojici z dragocenimi zbirkami v samostanski knjižnici

Aleksandra Papež
02.05.2021 05:00
V Knjižnici Lenart so pripravili virtualni sprehod po zakladih samostana v Sveti Trojici, a ob dogovoru si ga je mogoče ogledati tudi v živo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sveta Trojica Foto: Visit Trojica
Visit Trojica

V Knjižnici Lenart z novo virtualno razstavo tokrat vabijo v frančiškanski samostan v Sveti Trojici, med pomembno in dragoceno gradivo. V tamkajšnjem samostanu so muzejska zbirka, samostanska klet, ki je danes Protokolarno- razstavni center svetega Martina, in samostanska knjižnica. V Knjižnici Lenart so s pomočjo patra Bernarda Goličnika podrobneje predstavili slednjo.

Poimenovali bi jo lahko kar historična oziroma muzejska, saj obsega raritete s posvetno in versko vsebino ter inkunabule, tako imenovane prvotiske, ki datirajo pred letom 1500. V zbirki izstopata učbenik za astronomijo v latinščini iz leta 1574 in knjiga iz leta 1718, ki opisuje Cerkniško jezero s posebnimi ilustracijami, tudi v obliki zemljevidov.

V zbirki se nahajajo knjige, zavite v popisan pergament, s čimer so knjigam podaljšali življenjsko dobo in hkrati ohranili zapise na pergamentnih ovitkih, knjige s platnicami iz več barv usnja z dobro ohranjenim tiskom v notranjosti, priročniki z medicinsko vsebino - opisi bolezni in nasveti, šolski priročniki, teološke razprave in podobno.

Samostansko knjižnico si je mogoče ogledati po predhodnem dogovoru. Foto: Aleksandra Papež
Aleksandra Papež

Knjižnica danes s svojo opremo spominja na značilne frančiškanske knjižnice v preteklih obdobjih, knjige v prostoru lepo dopolnita zbirka kipov, podob in zbirka svečnikov. Prostori nekdanje samostanske ječe, v katerih se danes samostanska knjižnica nahaja, so bili urejeni leta 1997. Knjižnico, nad vhodom v katero obiskovalca pozdravi frančiškanski pozdrav Pax et bonum, ki pomeni mir in dobro, si je mogoče ogledati po predhodnem dogovoru. So se pa v Knjižnici Lenart, v sklopu domoznanskega oddelka, z razstavo sprehodili tudi po Sveti Trojici skozi stoletja ter predstavili nastanek cerkve in samostana. Osrednji del razstave so ujeli v videoprojekcijo, razširjeno besedilo razstave pa so pripravili v pisni in zvočni obliki - vse je na voljo na spletni strani www.knjiznica-lenart.si, pod zavihkom domoznanstvo. In še zanimivost: zakaj še danes knjigam rečemo bukve? "Ker so imele nekatere knjige v preteklosti platnice iz bukovega lesa," je razložil pater Bernard.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta