Iz Štajerca: Studenice se bodo znova spremenile v Betlehem. Ona bo igrala Marijo

Tomaž Ajd Tomaž Ajd
19.12.2019 05:57

Klavdija Majer od leta 2013 igra Marijo v svetopisemski zgodbo rojstva Jezusa v Studenicah, sicer pa sodeluje pri projektu živih jaslic že od začetka, letošnje predstave bodo že enaindvajseto leto zapored. In spet posebno doživetje, pravi Majerjeva.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Klavdija Majer s hčerkama med predstavo
Osebni arhiv Klavdije Majer

Studenice se bodo čez nekaj dni znova spremenile v Betlehem v malem. Že enaindvajseto leto zapored bodo namreč uprizorili božično zgodbo, rojstvo Jezusa. Odmevno in množično obiskano prireditev vsa leta pripravlja Turistično društvo Samostan Studenice. Dogajanje vključuje območje trga, samostanskega kompleksa in grajske vzpetine, vključno z ruševinami gradu. Hribček proti gradu simbolizira betlehemske poljane, kjer so v preprostih hiškah prenočevali pastirji. Na vrhu gradu je urejen hlevček, kjer Marija z Jožefom povije svojega novorojenega sina. "Svetlobni učinki, goreče bakle in pastirski ognji na hribčku ter obleke iz preteklega obdobja naredijo zgodbo še bolj pristno. Največja pridobitev v zadnjih letih je zagotovo prenos predstave v živo na velikem platnu, s katerim smo omogočili, da lahko prav vsi obiskovalci predstavo spremljajo skozi celotno zgodbo," pojasni domačinka Klavdija Majer.

Andrej Petelinšek

Sodeluje vsa družina

Pri prireditvi je že od začetka, ko je imela vlogo angela. Izpustila je samo predstave, ko je bila odsotna zaradi rojstva hčerk, s katerima je tudi kasneje večkrat sodelovala v vlogi sprehajalke. Od leta 2013 igra Marijo. "Ker sem bila lokalno aktivna, sodelovala sem v mladinski skupini pri miklavževanju in v KUD-ovi skupini, so me povabili, da bi nastopila z besedilom angela, ki naznani rojstvo Jezusa. Seveda sem z veseljem sprejela. Pobudniki so bili ustanovitelji turističnega društva skupaj s člani kulturnega društva v Studenicah, na prvi predstavi nas je sodelovalo okoli 50 igralcev. Koncept zgodbe je bil že na začetku zasnovan tako, kot je danes," se začetkov spominja domačinka iz Studenic. Kasneje je hkrati igrala angela in pela v zborčku, ki so ga v predstavo vključili tri leta kasneje. "Pri živih jaslicah je vključena vsa družina. Hčerki Nika in Nuša sodelujeta kot sprehajalki ali spremljevalna angela. Mož Robert pomaga pri pripravah na izvedbo prireditve," pravi Majerjeva. Njo torej tudi letos čaka vloga Marije, pri čemer jo bo kot Jožef spremljal Janez Bračko. Svetopisemska zgodba o rojstvu Jezusa oživi s sto nastopajočih in živali. Igralcev je okoli 60, preostali so razdeljeni v različne delovne skupine. "Na začetku smo imeli tudi konje, ki smo jih zaradi varnosti nastopajočih in obiskovalcev zamenjali z večjim številom drugih živali, pred leti je sodeloval celo pujsek. Letos bo več gosk, kokoši, račk, koz in tudi ovčjih družin ne bo manjkalo, seveda pa ne gre brez oslička," razloži.

Klavdija Majer 
Sherpa

​Doživetje, ki se ga ne da opisati

Ker je prireditev na prostem, jo delno kroji tudi vreme. Na eni prvih predstav je pihal tako močan veter, da je zalučal zvočnike iz gradu proti množici, a k sreči se je vse dobro končalo. Leta 2004, ko je zgodbo snemala televizija, je bil izjemen mraz, bilo je okoli minus 21 stopinj Celzija. "Kljub mrazu smo snemali več kot šest ur. Sicer pa si predstave, če je vreme ugodno, v vseh dneh skupaj ogleda okoli 5000 ljudi. Obiskovalci odidejo navdušeni. Dobivamo številne pohvale, ljudje se radi vračajo. Prihajajo iz celotne Slovenije, v zadnjem času pa opažamo obisk tudi iz tujine, predvsem iz sosednjih držav. Vsak obiskovalec doživi zgodbo na svojstven način, posebej se spominjam starejše gospe, ki je z berglami po hribu zelo težko prišla do hlevčka in s solzami v očeh pobožala Jezusa. Zanimivo je tudi doživetje otrok, mnogi prvič vidijo kravo in osla," še razlaga.
Kaj ji pomeni dolgoletno sodelovanje pri živih jaslicah? "To je posebno, izjemno doživetje, ki se ga ne da opisati. Kljub temu da vsaka predstava zahteva trud in čas, nikoli nisem utrujena, saj mi je sodelovanje v veliko veselje in ponos. Če ti je nekaj v veselje, če nekaj rad počneš, potem je to to," odgovarj. Žive jaslice so zanjo tudi sprostitev, zato je hvaležna, da so jo pred 21 leti povabili k sodelovanju.
Sedaj je zaposlena na Policijski upravi Celje, prej je bila zaposlena na občini Poljčane, kjer je skrbela za družbene dejavnosti in prireditve v občini. Še zmeraj tudi pomaga pri turističnem društvu, je tudi lokalna turistična vodnica in z veseljem prevzame vodenje kakšne skupine. Zelo rada se ukvarja s športom, se sprehaja po Dravinjski dolini, predvsem poleti se poda tudi na Boč. Sproščata jo tudi delo na vrtu in urejanje okolice hiše, skratka sožitje z naravo, ki daje energijo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta