Jurovski oktet: Njihovo ubrano petje že 20 let navdušuje občinstvo

APA, MT
19.11.2023 04:45

Konec oktobra so pripravili koncert ob 20. obletnici delovanja

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Člani zasedbe so v glavnem domačini
Maksimiljan Krautič

Jurovski oktet, ki nadaljuje bogato glasbeno tradicijo v Slovenskih goricah, je bil ustanovljen spomladi 2003. Fantje so sicer prepevali že veliko prej in nastopali na mnogih prireditvah. A želeli so nekaj več, zato je organizacijski vodja skupine Franc Črnčec predlagal, da bi po dvajsetletnem premoru vnovič obudili večglasno moško petje v Jurovskem Dolu. Beseda je dala besedo, fantje so se zbrali, začeli vaditi in sledili so prvi nastopi. Vsi člani Jurovskega okteta so doma iz Jurovskega Dola in okolice - in razen nekaj menjav že dvajset let nastopajo v isti zasedbi. Umetniški vodja Jurovskega okteta je že od začetka Franci Divjak. Na koncertu ob 20-letnici so gostili pevce Mariborskega okteta.

Ob jubileju so podelili tudi priznanja in značke JSKD. Častno Gallusovo značko za 55-letno delovanje na glasbenem področju ljubiteljske kulture je prejel Vojko Bračko, častno Gallusovo značko za 40-letno delovanje na glasbenem področju ljubiteljske kulture Črnčec. Priznanje za 20 let delovanja so prejeli Roman Črnčec, Bogomir Živko in Ivan Ornik. Jurovski oktet kot celota je prejel jubilejno priznanje Območne izpostave JSKD Lenart, Franc Divjak pa je priznanje za 50 let delovanja na glasbenem področju.

Jurovski oktet, ki je že deseto leto pripravil srečanje vokalnih skupin.
Maksimiljan Krautič

Župan Peter Škrlec je pevcem v svojem nagovoru čestital za leta uspešnega delovanja in za izpeljane projekte ter jim izročil zahvalo za 20-letno predano delo širjenja glasbene umetnosti in ohranjanja naše kulturne dediščine. V imenu KD Ivan Cankar je zbrane pozdravil tudi predsednik društva Miroslav Breznik, ki je izpostavil dejstvo, da so zgodbo o dvajsetletnem uspešnem delovanju spisali tudi zato, ker jih ne druži samo neizmerna ljubezen do slovenske pesmi, ampak so prijatelji tudi v zasebnem življenju. Člani Jurovskega okteta pa so veseli in ponosni, da so tekom let dober glas o svojem kraju ponesli daleč naokoli. V minulih letih razgibanega delovanja so oblikovali tudi odmevni in tradicionalni prireditvi: vsakoletni božični koncert v domači cerkvi 26. decembra in srečanje oktetov in malih vokalnih skupin junija na Trgu Ivana Roškarja v občinskem središču v Jurovskem Dolu. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta