Likovno-literarna kolonija Malek 2024: Poklon ustvarjalnosti in Francu Ksaverju Mešku

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
10.10.2024 17:00

Dogodek, ki bo potekal čez konec tedna, obeta pester preplet umetniškega ustvarjanja in naravnih lepot. "Slednje so številnim umetnikom velik navdih pri ustvarjanju," pravi Barbara Podgorelec, predsednica Krajevne skupnosti Ormož.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Malek je priložnost za umetniško ustvarjanje v idiličnem okolju vinogradov. 
Karolina Putarek

Letos bo že dvanajstič zapored v občini Ormož potekala tradicionalna likovno-literarna kolonija Malek 2024, ki združuje ljubiteljske likovne in literarne ustvarjalce iz vse Slovenije in tujine. Dogodek, ki ga organizira JSKD OI Ormož v sodelovanju s podjetjem Puklavec Family Wines in Likovno kulturnim društvom Ormož, bo potekal jutri, v soboto, 12., in v nedeljo, 13. oktobra, na slikoviti lokaciji zidanice Malek, v osrčju vinogradov destinacije Jeruzalem Slovenija.

Barbara Podgorelec, predsednica Krajevne skupnosti Ormož, je ob tem poudarila: "Kolonija Malek je pomemben kulturni dogodek za našo občino in širšo regijo. Tukajšnji ljubiteljski ustvarjalci v edinstvenem okolju združujejo lepoto narave z umetniškim izražanjem, kar ustvarja neprecenljive zgodbe, ki jih bodo obiskovalci lahko občudovali tudi letos."
Kolonija, ki bo odprta za obiskovalce med 10. in 16. uro, bo ustvarjalcem omogočila, da se izražajo skozi likovno, literarno in fotografsko umetnost, navdih zanjo pa poiščejo v pokrajini. "Z Malekom želimo tudi opozoriti na čudovite naravne danosti našega kraja, ki mnogim umetnikom predstavljajo neizčrpen vir navdiha," je dejala Podgorelčeva.

Poleg ustvarjanja bo dogodek letos zaznamovalo tudi praznovanje pomembne obletnice - 150 let od rojstva in 60 let od smrti Franca Ksaverja Meška, pisatelja, pesnika, dramatika in duhovnika, ki je pomembno zaznamoval slovensko literarno dediščino. Občini Ormož in Sveti Tomaž sta namreč letošnje leto razglasili za Meškovo leto, zato bo tudi kolonija Malek 2024 posvečena temu pomembnemu slovenskemu literatu. Kolonija letos nosi naslov Moje poti, kar simbolično nakazuje na osebno in umetniško pot Franca Ksaverja Meška, hkrati pa omogoča umetnikom, da skozi svojo ustvarjalnost izrazijo lastna iskanja in poti v svetu umetnosti. "Meškovo leto nam daje priložnost, da še dodatno poudarimo pomen umetnosti v našem vsakdanjem življenju in s spoštovanjem obeležimo spomin na tega izjemnega ustvarjalca," je še dodala Barbara Podgorelec, vse ljubitelje umetnosti in narave pa povabila, da se udeležijo dogodka in v prijetnem vzdušju spremljajo delo umetnikov, ki bodo združili ustvarjalni navdih z idiličnim okoljem vinogradov Jeruzalema.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta