Manj evropskega denarja za kmetijstvo

Hojka Berlič Hojka Berlič
12.01.2020 16:56

V KGZ Ptuj so potegnili črto pod preteklim letom in govorili o aktualnih izzivih regionalnega in regijskega kmetijstva

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Letošnje poletje je na Ptujskem pridelke klestila toča.
Andrej Petelinsek

Leto 2019 je bilo v kmetijstvu po oceni predsednika Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije Cvetka Zupančiča v znamenju vremenskih ujm, še posebej v vzhodnem delu države, kjer je bilo kar nekaj težav s točo, sušo in jesenskim poplavljanjem Drave. A je bilo po drugi strani opaziti stabilnost cen na področju poljedelstva in mlekarstva. Vrsto let pa ostajajo nizke cene na področju govedoreje, kar kaže na krizo v živinoreji.
Tudi direktor Kmetijskega-gozdarskega zavoda (KGZ) Ptuj Andrej Rebernišek se strinja, da so z letom 2019 načeloma zadovoljni, čeprav ne morejo biti navdušeni, saj so neurja s točo prizadela prav del Ptuja z okolico: "Če izvzamemo prizadete dele regije, so bili pridelki pri žitih nadpovprečni, nekaj manjši pa pri trajnih nasadih, kot je grozdje in drugo sadje. Veseli nas, da so se cene po preteklih težavah na področju prireje mleka stabilizirale in celo nekoliko zrasle. Do težav pa še vedno prihaja pri trženju, predvsem pri svinjereji in sadjarjih."

Zamude zaradi Evropske unije

Rebernišek pa je izrazil tudi veselje, da odgovorni aktivnosti glede problematike poplavljanja Drave zdaj vendarle peljejo nekoliko hitreje. Pogovori potekajo, zavod je pripravil strokovna izhodišča, kako reševati težave, zato pričakuje, da bi letos lahko sprejeli celovit dokument za ukrepanje, nato pa bi v letih 2021 in 2022 začeli sanacijo stare struge.

Dvojnost v odnosu do kmetijstva

Ptujski KGZ sicer že nekaj časa ob koncu leta priredi tudi srečanje županov in direktorjev kmetijskih zadrug z območja spodnjega Podravja, na tokratnem je bila osrednja tema odnos slovenske družbe do kmeta in kmetijstva. Zupančič je ob tem poudaril pomen dobrega sodelovanja med lokalnimi skupnostmi in kmeti, saj so medsebojno povezani tako na področju zemljiške politike kot nasploh na področju turizma in razvoja. "Žal se dogaja, da velikokrat pridemo na različne bregove, tudi zdaj, ko občine sprejemajo odloke o nadomestilu za nepozidana stavbna zemljišča. To je za kmeta dajatev, kakršne nekoč v marsikateri občini niso poznali ali so jo poznali v zelo blagi obliki," je opozoril.

V petek so v KGZ Ptuj opravili tudi sejo sveta zavoda.
Hojka Berlič
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta