Na Destrniku otvorili laniščnico

Aleksandra Papež Aleksandra Papež
27.08.2022 06:20

Projekt sta sofinancirali EU in slovenska država

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Člani TD Destrnik so ob otvoritvi prikazali delo v laniščnici.
Občina Destrnik

Turistično društvo Destrnik je sredi avgusta pripravilo že 41. kmečki praznik, a letos je bil ta za društvo in celoten kraj nekaj posebnega. Ob kmečkem prazniku so otvorili še novo nadstrešnico z laniščnico in stiskalnico, prešo, je povedal Ivan Hauptman, predsednik TD Destrnik. Sprva so izvedli kmečke igre, nato pa postavili klopotec, saj je prva polovica avgusta čas, ko pričnejo po teh gričih peti ti znanilci jeseni. Veseli so, da se je kljub počitniškemu času zbralo pet ekip in so pripravili povorko s prikazom starih običajev.

Najbolj pomemben del letošnjega kmečkega praznika je bila otvoritev laniščnice. "Ta dogodek je pomemben del našega projekta Od lanu do platna in s tem je ta zgodba zaokrožena. Blagoslov nadstrešnice z laniščnico, torej prostorom za sušenje in obdelavo lanu, je opravil domači župnik Jože Škofič, otvoritev pa smo izvedli Alina Cunk Perklič, predstavnica ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, mag. Mojca Metličar, predstavnica LAS Bogastvo podeželja, destrniški župan Franc Pukšič in jaz," je opisal Ivan Hauptman. Poudaril je, da je to projekt Občine Destrnik, ki so ga izpeljali s člani TD Destrnik in Društvom kmetic Destrnik. Celotno operacijo sta sofinancirali EU iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republika Slovenija.

Novi nadstrešnici z laniščnico in stiskalnico na Destrniku
TD Destrnik

Ob tej priložnosti so zbranim prikazali obdelavo lanu. Lan so vzeli iz sušilnice, ga potolkli, nato so ga ženske trle in obdelale na kolovratu. Pri tem moramo omeniti Micko Lozinšek, ki je to počela že od nekdaj in svoje spretnosti še zdaj rada deli z drugimi, hudomušno pa tudi pripomni, da so v preteklosti ženske, ki so delale v laniščnici, veljale za posebno vesele in razigrane. Ob tem so otvorili še nadstrešnico z na novo postavljeno leseno prešo, ki jo je podaril Milan Pukšič z Ločkega Vrha. Članice društva kmetic pa so ob tej priložnosti pripravile več okusnih dobrot z lanom. Kakor vsa leta, so podelili priznanja za urejene hiše v občini Destrnik in priznanja turistične zveze, Turistično društvo Destrnik pa je prejelo priznanje Združenja za trajnostno prihodnost Ekoci za sodelovanje v gibanju Oskrbimo Slovenijo - Štafeta semen v letu 2022.

Uradnemu delu kmečkega praznika je sledila zabava s skupino Zaka' pa ne. V prihodnje bodo z veseljem napovedanim skupinam predstavili delo v laniščnici, obenem pa jih popeljali v viničarijo in k ogledu preše ter vse ovili v zgodbo izročila, na katero so zelo ponosni.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta