Na idilični kmetiji sredi Haloz v Dravcih so dobrodošli vsi

18.09.2021 04:00
Zvonko Korpič je kmetovalec že vse življenje in je v tej dejavnosti dočakal tudi upokojitev. Njegova kmetija v osrčju Haloz, v Dravcih v videmski občini, je ena bolj idiličnih in lepo urejenih domačij, ki ponuja obiskovalcem tudi odlično domačo hrano in možnost rekreacije. Kmetija leži v mirnem okolju, obdana je z njivami, gozdovi in reko Dravo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Marija in Zvonko Korpič z vnukinjama Foto: Zdenka Golub
Zdenka Golub

Ker je kmetija v tako rekoč neokrnjeni naravi, so jo številni obiskovalci, tudi iz drugih slovenskih krajev in tujine, dodobra spoznali in se tja radi vračajo. Vtis naredi veliko travnato dvorišče s starimi drevesi in veliko sence ter kapelica, ki je naslonjena na staro hišo in skupaj z njo vzorno prenovljena. Ob njej je zrasla tudi nova hiša, namenjena dejavnosti turizma na kmetiji.

Na ogled etnološka zbirka

"Pri nas so ljudje vedno dobrodošli, saj lahko tukaj preživijo nekaj lepih trenutkov v popolni tišini, se sprehodijo med vinogradi, kolesarijo po haloških gričih ali pa samo uživajo v pravi domači, kmečki hrani in ob domači kapljici ali pa se nam pridružijo ob delu pri kmečkih opravilih," pravi Zvonko Korpič. V prenovljenem gospodarskem poslopju ob njej je že nekaj več kot petnajst let etnološka zbirka, ki so jo poimenovali Od zrna do kruha. V njej je Zvonko s sočlani v Društvu za ohranjanje dediščine Haloz marljivo zbiral in obnovil ter razstavil številna stara kmečka orodja in opremo, tudi kuhinjsko posodo ter eksponate, značilne za njihov kraj. Zvonko rad razkaže in o zbirki pove še kaj zanimivega.

Zvonko in Marija Korpič rada delata tudi v vinogradu.
Darja Lukman Žunec

V bližini kmetije so gugalnice za majhne otroke, kmetija pa leži tik ob Dravi, kar omogoča sprehode ob njej in tudi ribolov ter drugo rekreacijo na reki. Zadnje čase je še posebno priljubljeno supanje po Dravi. Zvonko rad poudari, da so pred njihovo hišo renovirali kapelico, ki jo je dal postaviti dedek na srečno vrnitev s soške fronte. Sicer pa se na kmetiji, ki jo Zvonko počasi predaja enemu od sinov, večinoma ukvarjajo s poljedelstvom na 17 hektarjih zemlje in živinorejo. Nekoč so imeli predvsem krave molznice, zdaj so ena od vzorčnih slovenskih vzrejnih kmetij za govedo pasme cika. Ker pa imajo tudi svoj vinograd, lahko pri njih pokusite kakovostno vino in domači kmečki kruh, ki ga gospodinja Marija speče v krušni peči, pa tudi druge dobrote, kot so meso iz tunke, zaseka in suhomesnati izdelki. Vse pripravita sama na domači kmetiji, saj je Zvonko vešč vseh potrebnih opravil.

Marija še posebno rada obdeluje čudovit vrt, kjer se najde povrtnina tudi za prijatelje. Najbolj je ponosna, da jima je z možem uspelo obnoviti staro hišo, ki sedaj sije v vsej lepoti.

Ustvarjalna tudi v društvih

V največje veselje pa je Mariji cvetje, saj ga je polna okolica in krasi vsa hišna okna. Oba sta tudi neizmerno ustvarjalna. Pri njih se dobivajo tudi v pustnem času, ko se v okviru Kulturno-turističnega društva Klopotec Soviče-Dravci pripravljajo na pustni čas. Društvo je s svojimi domiselnimi in šaljivimi prikazi pritegnilo množice tako na ptujskem Kurentovanju kot na okoliških pustnih povorkah, kjer jim po navadi dodelijo katero od glavnih nagrad. Zvonko to počne z veseljem in rad vidi, ko se člani društva že takoj po novem letu zberejo na njegovem dvorišču in pričnejo snovati nov pustni nastop. Bili so denimo že haloški tlačani, pa Rimljani in predstavljali so turistično ponudbo na šaljiv način. Veliko v društvu gostujejo v drugih slovenskih krajih in si za dobljene nagrade po navadi privoščijo kak poučen izlet.

Zvonko Korpič še vedno uživa v delu na kmetiji in v društvih.
Foto: Sašo Bizjak
Sašo Bizjak

Zvonko je tudi nadvse prizadeven predsednik Društva za ohranjanje dediščine Haloz, tako so na njihovem dvorišču tudi letos pripravili dobro obiskano prireditev postavitve klopotca skupaj s prej omenjenim društvom so že izpeljali tradicionalno žetev Zlata zrna za novo tisočletje. Pogosto pri Korpičevih pripravljajo ali gostijo tudi številne druge prireditve in družabne dogodke.

Pri delu na kmetiji Mariji in Zvonku pomagata sinova Toni in Peter. Posebej pa starša s ponosom in optimizmom navdaja, da se je Peter z družino vrnil na domačijo in sedaj pomaga, kolikor zmore ob redni službi. A upanje torej je, da bo poskrbljeno za nadaljnji razvoj kmetije. Zvonko in Marija uživata tudi v druženju z vnukinjami Leo, Teo in Vito ter z vnukom Brinom.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta