Njegove fotografije so bile kar sedemkrat ozadje vremenske napovedi na POP TV

Aleksandra Papež Aleksandra Papež
22.01.2022 04:00

Ljubiteljski fotograf Jani Kukovec iz Trnovske vasi je s svojimi fotografijami, ki jih redno objavlja na svoji facebook strani in na instagramu, prišel tudi na televizijo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Glavni most v Mariboru

Jani Kukovec

"Vedno sem imel kakšen fotoaparat in ljubiteljsko fotografiral. Pred 12 leti pa sem si prvič kupil malo boljšega, ki ga je pred letom in pol zamenjal profesionalni fotoaparat v družbi drona," razloži osemintridesetletni Jani Kukovec, ki izhaja iz okolice Negove, več kot deset let pa že biva v Trnovski vasi, kjer najde obilo motivov za fotografiranje. Odkar ima ta novi fotoaparat, ne mine brez fotografiranja ali vsaj ne brez oblikovanja fotografij.

Jutra imajo najlepše barve

"Zaradi službe sem vajen vstajati zgodaj in to mi tudi ob koncih tedna ni težko. Vstanem in grem nekam čakat sončni vzhod. Jutra imajo svoj čar in res najlepše barve, kot pravijo." Vedno je fotografiral družinska praznovanja, posebne priložnosti sorodnikov, sedaj pa največ navdiha najde v naravi in pokrajini. "S pomočjo sodelavca sem se naučil malo oblikovanja fotografij. Pomagam si s priročniki, želim pa se udeležiti tudi kakšnega natečaja, predvsem pa pridobiti čim več izkušenj."

Sveta Trojica v objemu zime

Jani Kukovec

Fotografiranje mu tako ob redni zaposlitvi vzame veliko časa, ki pa mu ga nikoli ni škoda. Pri tem ga podpira in spodbuja žena Aleksandra. Devetletni sin in enajstletna hči pa z veseljem uporabita mobilna telefona, ki ju je pod prazničnim drevescem zanju pustil Božiček. Postavita se poleg očeta in ga skušata posnemati pri fotografiranju. "Ugotovili smo, da je iskanje motivov lahko odlična priložnost za družinske izlete, in tako smo bili že na več koncih v naši okolici, za katere si sicer morda ne bi vzeli časa." Kmalu odrinejo na Gorenjsko, saj je tam motivov, ki jih želi ujeti v svoj objektiv, obilo.

Janiju so vse fotografije, ki jih naredi, všeč, posebej ljuba pa sta mu posnetek sončnega zahoda ob Ptujskem morju, na Ranci, in fotografija praznično okrašenega mostu v Mariboru, ki so jo uporabili za ozadje vremenske napovedi na Pop TV. "Nisem si mislil, da bo toliko ljudi opazilo moje fotografije na televiziji, saj so navsezadnje v ozadju napovedovalca vremena, pa vendar. Res sem vesel, da jih je uredništvo sploh izbralo. Jaz fotografiram, ko mi kaj dobro uspe, pa tu in tam kaj pošljem na njihov naslov in uspelo mi je, mislim, da že kar sedemkrat."

Potrditev, da je na pravi poti

V skupini The World of Photography na socialnem omrežju pa je bil med 16.000 vključenimi fotografi s celega sveta nominiran s kar šestimi posnetki narave in živali. Potrditev, da je na pravi poti, je prejel tudi od enega od fotografov National Geographica. "Prepričan sem, da mora imeti vsaka fotografija pomen, da ni kar tako. Naredim jih od 50 do 100 enega in istega motiva, od teh nato izberem eno ali dve, ki sta mi uspeli, kot sem si zamislil. Želim si večjega objektiva, da bi lažje fotografiral živali, a je vse povezano s financami. V teh hladnih mesecih mi je sicer uspelo nekaj dobrih posnetkov ptic v okolici ptičje hišice, za katero skrbita otroka."

Ena njegovih najljubših fotografij

Jani Kukovec

Ob službi, skrbi za družino in urejanju novih prostorov družinske hiše ter fotografiranju je Kukovec v domačem športnem društvu nekaj let otroke treniral nogomet. "Pred leti sem padel z višine sedmih metrov, s strehe, in tedanje poškodbe so pustile posledice, ki so posebej izrazite pred napovedanim slabim vremenom pa tudi sicer, a to me ne ovira, da ne bi bil aktiven." V prazničnih dneh je svoje bližnje razveselil s posebej lepo praznično okrašenim delom dnevne sobe, kjer je nato sorodnike in prijatelje ob obisku fotografiral ter jim fotografije posredoval v praznični dar. "Če nekoga razveselim, se tudi jaz dobro počutim, na ta način pa se učim in urim v fotografski umetnosti."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta