Ormoški osnovnošolci navdušili z idejo o postavitvi vinske fontane in zasnovo posebne maske za obraz

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
22.05.2021 05:00
ZRS Bistra Ptuj je v sodelovanju s Šolskim centrom Ptuj (ŠCP) ter ob podpori Mestne občine Ptuj in Manager kluba Ptuj pred dnevi organiziral videokonferenco Podjetniški izziv za mlade 2021. Sodelovalo je več kot 120 mladih, njihovih mentorjev, učiteljev in predstavnikov gospodarstva. Tekmovalo je enajst podjetniških ekip, ki so morale svoje ideje predstaviti strokovni publiki in občinstvu. "Petčlansko strokovno komisijo so najbolj prepričale ekipe Ormoška vinska pipa, Pametna maska in Eko-vez. Publika pa je za svojega favorita izbrala ekipo Z rokovnikom do organiziranosti in kreativnosti," pravi dr. Lidija Tušek, pristojna za spodbujanje in razvoj podjetništva v ZRS Bistra Ptuj.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ormoška vinska fontana, poslovna ideja osnovnošolcev Foto: OŠ Ormož
OŠ Ormož

Podjetniški izziv za mlade 2021 je sklepni dogodek širšega programa spodbujanja podjetništva med mladimi v mestni občini Ptuj. ZRS Bistra Ptuj in ŠCP, še posebno Šola za ekonomijo, turizem in kmetijstvo, že več let sodelujeta pri spodbujanju mladih v podjetniškem razmišljanju. "Letos smo v program vključili še osnovnošolce iz Podlehnika in Ormoža, ki so s svojo podjetniško idejo osvojili prvo mesto v celotni konkurenci. V start-up programu Podjetniškega inkubatorja so mladi poleg šolskih podjetniških programov, ki jih vodijo učiteljice mentorice, deležni tudi večmesečnega intenzivnega usposabljanja iz snovanja poslovnim modelov. S poslovnim modelov ekipa ve, kakšne stroške in prihodke lahko pričakuje s svojim podjetjem," pravi Tuškova in pojasnjuje, da je vsaka ekipa imela pet minut časa za predstavitev s posnetim videom ali neposredno predstavitev v živo preko video povezave.

Da bi poslovne ideje še dodatno izboljšali, je Manager klub Ptuj vzpostavil mrežo mentorjev iz gospodarstva, ki so ekipam na voljo za dodatno pretresanje njihovih poslovnih modelov. V strokovni komisiji so sodelovali mag. Mirjana Nenad, Miha Senčar, mag. Boštjan Korošec, Natalija Žunko iz Fundacije Prizma in dr. Lidija Tušek iz ZRS Bistra Ptuj.

Zasnova zaščitne maske 
ZRC Bistra Ptuj

Zmagovalna ekipa iz OŠ Ormož je predstavila grafično dovršeno vizijo postavitve vinske fontane v Ormožu, ki naj bi ponujala lokalno pridelana vina z obsežno gostinsko in prireditveno ponudbo. Mlajše obiskovalce bodo zadovoljevali z brezalkoholnimi sokovi in posebnimi sladoledi. Osnovnošolci so se projekta lotili zelo profesionalno in pritegnili tudi Občino Ormož. Tudi drugo nagrado komisije so prejeli ormoški osnovnošolci. Predstavili so pametno masko, ki ščiti pred virusi, ob tem pa vsebuje čip, ki opozarja na premajhno razdaljo do drugih ljudi. Ker se mladini zdijo običajne maske dolgočasne, je pametna maska okrašena z LED-lučkami, bleščicami in drugimi dodatki. Tretjo nagrado so osvojile srednješolke Šole za ekonomijo, turizem in kmetijstvo, ki so se udeležile inovacijskega kampa in iskale rešitve za večkratno uporabo redkih kovin, ki se široko uporabljajo v sodobni elektroniki. Vsi udeleženci e-dogodka so glasovali za svojo najboljšo idejo in po tesnem izidu glasovanja je nagrado občinstva osvojila ekipa Z rokovnikom do organiziranosti in kreativnosti, ki s personaliziranimi rokovniki poskrbi, da ne pozabimo na pomembne dogodke in naloge.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta