Poljčane: Župan napoveduje preimenovanja nekaterih ulic

Tomaž Ajd Tomaž Ajd
17.01.2021 05:25
Letos, ko praznujemo 30-letnico samostojne Slovenije, bodo v Poljčanah s spremembo poimenovanj dali novo identiteto določenim ulicam, so odločeni.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Poljčane
Igor Napast

Nova imena naj bi dobila Bračičeva brigada, Šercerjeva brigada, Šlandrova brigada, Tomšičeva brigada in Ulica prekomorske brigade. "Po novih imenih bomo povprašali občane. Ime ulice se določi po zemljepisnem imenu, imenu dogodka ali datumu, povezanem z zgodovino, ali po osebi, ki je bistveno prispevala k razvoju naselja ali je pomembna v širšem družbenem okolju, ali po kulturnem izročilu," napoveduje poljčanski župan Stanislav Kovačič. Vse stroške v povezavi s preimenovanjem ulic (osebne izkaznice, potni listi, vozniška dovoljenja, fotografiranje, nova imena ulic na hišnih številkah) bo prevzela občina Poljčane, še pravi.

Sicer pa bo v Poljčanah letos v ospredju izgradnja šolskega igrišča. Naložba je vredna 700 tisoč evrov, od tega bodo 400 tisoč evrov zagotovili že v letošnjem proračunu. Zato v proračunu za leto 2021, katerega predlog so svetniki potrdili na zadnji lanski seji, veliko manevrskega prostora ni.

Letos bodo za ureditev igrišča namenili 400 tisoč evrov.
Občina Poljčane

"To smo vedeli že lani, ko smo se zavestno odločili za tako imenovano notranje zadolževanje. Sposojamo si sredstva okoljske takse, rezervirana za gradnjo centralne čistilne naprave in kanalizacije. Zato je letos del 'sposojenega' treba vrniti," pojasnjuje Kovačič in dodaja, da si ne smejo privoščiti širjenja dodatnega programa. "Celo več. Treba je razmisliti, kako in kje prihraniti; predvsem pri financiranju neobveznih nalog, kjer smo razkošni, pa tudi pri financiranju obveznih nalog, kjer ni določeno, koliko denarja je treba nameniti, denimo, za financiranje društev," razlaga.

Župan opozarja tudi na smiselno širitev javne razsvetljave, saj so na zgornji meji dovoljene letne porabe na prebivalca. Osvetljujejo strnjena naselja in skupine hiš, ne bodo pa osvetljevali odsekov cest, ki praktično nimajo nobenega nočnega peš prometa. Postavili bodo drogove s svetilkami v ulicah, kjer so zemeljska dela s položenimi vodi že opravljena. Pri pripravi proračuna so v dobršni meri upoštevali pobude, ki so jih prejeli od občinskih svetnikov, še pravi župan. Za asfaltiranje javnih poti bodo letos namenili 90 tisoč evrov, za plazove 50 tisoč, za nakupe nepremičnin 37 tisoč in za urejanje javnih površin 35 tisoč evrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta