Poslovanje Podravja: Najbolj na udaru gostinstvo, kultura in rekreacija

Srečko Klapš Srečko Klapš
25.05.2021 12:19
Gospodarstvo Podravja je v koronskem letu 2020 imelo za pet odstotkov nižje prihodke in najnižji čisti dobiček v zadnjih petih letih.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Najbolj, za slabo tretjino so lani upadli prihodki v gostinstvu, ki je imelo posledično preko osem milijonov evrov izgube.
Igor Napast

Gospodarske družbe v Podravju so preteklo leto ob 9,2 milijardi evrov prihodkov, ki so bili nižji za 5 odstotkov, sicer zaključile s pozitivnim poslovnim izidom v višini 267 milijonov evrov, a je bil ta najnižji dosežen v zadnjih petih letih. V primerjavi z letom 2019 so glede na posledice koronavirusa kljub nižjim prihodkom in dobičkom nekoliko (+4 %) povečale dodano vrednost. Ob čemer pa je bil doseženi neto celotni dobiček za osem, neto čisti dobiček pa kar za 12 odstotkov nižji kot leto poprej, je povedala vodja izpostave Ajpesa v Mariboru Vesna Zupanič.

Najbolj, za slabo tretjino (- 29 %), so upadli prihodki v gostinstvu, ki je imelo posledično preko osem milijonov evrov izgube. Medtem ko so se prihodki v dejavnosti kulture, razvedrila in rekreacije znižali za 23 odstotkov, poslovnih in storitvenih dejavnosti pa za petino. 

Lani je 8597 gospodarskih družb, kar je dvesto več kot leto poprej, ustvarilo 9,2 milijarde evrov prihodkov, kar je za pet odstotkov manj, od tega 3,8 milijarde evrov na tujih trgih, kar je celo za sedem odstotkov manj kot v letu 2019. Povprečna plača na zaposlenega je znašala 1.620 evrov in je bila za 54 evrov višja.

Zaradi moratorija na insolvenčne postopke se je lani število začetih stečajev podjetij celo znižalo, in sicer z 172 na 122. Ob čemer pa je bilo za 16 odstotkov več izbrisov samostojnih podjetnikov iz poslovnih registrov. Na Ajpesu sicer ocenjujejo, da bi to dinamiko lahko zamajalo postopno umikanje državnih ukrepov in pomoči, ob čemer pa ne morejo izločiti vpliva državnih pomoči, lani so jih namreč podjetja prejela za trikrat več, menijo pa, da bi to imelo pomemben vpliv na končni poslovni izid podjetij.

Andreja Terbuc Munda, vodja Oddelka za statistiko in informiranje, še ocenjuje, da se posledice korona krize, zaradi finančne stabilnosti gospodarskih družb, ugodnih poslovnih rezultatov preteklih let in občutnih državnih pomoči gospodarstvu, še niso odrazile v poslabšanju poslovanja regije kot celote, z izjemo gostinstva, kulture in storitev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.