Ptujsko-ormoški muzej ob koronakrizi: Obiskovalcev skoraj ni, obnova zastala

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
22.07.2020 15:49

Država naj bi letos poskrbela za sanacijo strehe na zahodnem grajskem stolpu, a podpisa o financiranju še ni. Konservatorski načrt je narejen, časi pa vse prej kot naklonjeni načrtovanim investicijam.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ptujski grajski kompleks terja nenehna vlaganja. 
Slavica PIČERKO PEKLAR

Pokrajinski muzej Ptuj - Ormož (PMPO) bo kot eden najbolje obiskanih muzejev v Sloveniji zaradi izrednih razmer, povezanih s koronavirusom, utrpel veliko škodo, saj ga vsako leto obiščejo številne šolske skupine in obiskovalci z domala celega sveta, a zaradi svetovne epidemije se je obisk to leto drastično zmanjšal.

Obiskovalce so šteli na prste ene roke

"Glede na lansko leto ta čas beležimo za kar 85 odstotkov manj prihodkov od vstopnin in ostalih tržnih dejavnosti, kamor sodi tudi organizacija različnih prireditev, ki smo jim v preteklosti na stežaj odprli vrata. V mesecu maju pa je bil izpad prihodkov glede na isto obdobje v lanskem letu celo 95-odstoten. Na dogajanje smo se odzvali s prilagojenim delovnim časom in v mesecu juniju obiskovalcem ponudili 20 odstotkov nižjo vstopnino, a obisk je tudi v teh poletnih mesecih vse prej kot obetajoč," odgovarja na vprašanje, kako se razmere, povezane s koronavirusom, odražajo v delovanju ptujsko-ormoškega pokrajinskega muzeja, direktor Aleksander Lorenčič. Ob tem poudarja, da so iz naslova prihodkov od vstopnine in tržne dejavnosti v preteklosti sami skrbeli za številna vzdrževalna dela v okviru grajskega kompleksa, ki je sicer v državni lasti: "Na trgu zasluženi denar smo vlagali v dejavnost in sami na ta način reševali tudi kadrovske potrebe. Ob rob vsem letošnjim težavam s financiranjem kaže izpostaviti še naše lanskoletne finančne težave, ki so bile in so še posledica neizpolnjevanja pogodbenih obveznosti s strani nekaterih soustanoviteljev, kar smo prav tako reševali s svojimi viri. V tem letu na lastna sredstva, predvsem pridobljena s prodajo vstopnic, pač ne gre računati."

Na zgornje dvorišče ptujskega gradu vabi ena od razstav Art Staysa. 
Slavica PIČERKO PEKLAR

Konservatorski načrt, a kaj, ko denarja ni

"V začetku letošnjega leta smo v Pokrajinskem muzeju Ptuj - Ormož prejeli analitični del konservatorskega načrta za grajski kompleks, ki ga je po naročilu ministrstva za kulturo izdelal Restavratorski center Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS) v sodelovanju z mariborskimi kolegi in nami. V rokah imamo tako oceno ranljivosti in ogroženosti našega gradu, podane pa so tudi usmeritve za ohranjanje in varovanje spomenika. Konservatorsko-restavratorski projekt obsega oceno stanja posameznih elementov kulturnega spomenika. V skladu z ugotovljenimi poškodbami na posameznih elementih so predvideni tehnologije in načini izvedbe posegov za ohranitev obravnavanih elementov.

Pravokotni grajski stolp spominja na hišo.
Slavica Pičerko Peklar
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta