Razstava: Od cokel in glinene posode do "šturmance"

Tomaž Ajd Tomaž Ajd
16.08.2020 06:45

V slovenjebistriški knjižnici razstava o dediščini med Pohorjem in Bočem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na ogled so tudi doma izdelane lesene cokle. 
Knjižnica Josipa Vošnjaka Slovenska Bistrica

V Knjižnici Josipa Vošnjaka Slovenska Bistrica je v poletnih mesecih na ogled razstava z naslovom Dediščina med Pohorjem in Bočem. Razstavljena je glinena posoda za peko potice, ki se je prenašala iz roda v rod. Za glineno posodo velja, da je vsestransko uporabna. V času, ko stremimo nazaj k naravi, ponovno dobiva svoje mesto v kuhinji. Večinoma jo uporabljamo za peko številnih jedi v pečici, na primer mesa, različnih narastkov, gostih enolončnic, pa tudi kruha in potic ter drugega peciva. Kot pojasnjuje bibliotekarka Natalija Stegne, je v drugi vitrini petrolejka, ki se je v Evropi pojavila že okoli leta 1860.
Z izdelavo steklenih petrolejk so se spoprijeli tudi pohorski glažutarji. Na podeželju je imelo vse več ljudi prenosne petrolejke ali pa take, ki so jih obesili na steno. Ponekod so visele s stropa in imele na vrhu senčnik, ki je razpršil svetlobo po prostoru. Z elektrifikacijo mest, trgov in podeželja je petrolejka izgubila boj za obstanek, ostala je le del naše premične kulturne dediščine. Ohranilo se je mnogo posebnih petrolejk, ki so jim rekli "šturmance".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta