Rehabilitacijski center v Dobrovcah: Da bi po možganski poškodbi zaživeli kot prej

Damijan Toplak Damijan Toplak
22.10.2022 03:00

V dnevnem varstvu maja odprtega nevrorehabilitacijskega centra v Dobrovcah imajo prostora še za deset uporabnikov, ki so utrpeli možgansko poškodbo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Varovanci v dobrovskem centru Nova pot med delovno terapijo
Damijan Toplak

Od maja letos je v Dobrovcah v občini Miklavž na Dravskem polju pod okriljem Zavoda za usposabljanje, delo in varstvo (ZUDV) Dornava odprta enota Nova pot. Gre za nevrorehabilitacijski center za osebe s pridobljeno možgansko poškodbo. V dveh stanovanjskih skupinah centra na novo pot, ki vodi v čim bolj samostojno življenje, tudi bližje njihovemu lokalnemu okolju, enajst stanovalcev. Ti so bodisi utrpeli možgansko poškodbo pri prometni nesreči, padcu, delovni nezgodi ali je možganska poškodba posledica bolezni (možganska kap, tumorske spremembe ...). Center ponuja tudi možnost vključitve v dnevno obliko dolgotrajne rehabilitacije, kjer je prostora še za deset zunanjih uporabnikov. Storitve so zanje brezplačne in v celoti financirane iz državnega proračuna ali iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, vključno s stroški prevoza do lokacije v Dobrovcah.

Pred 12 leti začeli v Dornavi

Anita Špes, vodja nevrorehabilitacijskega centra Nova pot, tem pove, da so program rehabilitacije za osebe s pridobljeno možgansko poškodbo pričeli že pred dvanajstimi leti v ZUDV Dornava. Tudi po odselitvi posameznikov v enoto v Dobrovcah je v Dornavi še program za 20 oseb, ki potrebujejo pobolnišnično intenzivno 24-urno obravnavo. V Dobrovcah pa so pridobili program za 30 oseb, še deset prostih mest je v dnevnem varstvu, medtem ko je bivanjski del že zapolnjen. Špesova še pove, da so njihovi varovanci predvsem iz severovzhodne Slovenije (podobna bivanjska programa imajo sicer še v Stari Gori pri Novi Gorici in v Ljubljani, centre za dolgotrajno rehabilitacijo teh oseb pa v Kranju, Mariboru in Murski Soboti) in da so bili v lokalnem okolju z dobrovskim centrom tako pri prebivalstvu kot pri predstavnikih miklavške občine zelo dobro sprejeti. "Za naše varovance skušamo v Dobrovcah poskrbeti čim boljše, obenem pa jim omogočiti, da se družijo s sebi podobnimi. Prav tako je cilj, da se jih čim več vrne v domače okolje," je jasna vodja dobrovskega centra.

Jožko Vodopivec
Damijan Toplak

Pomagajo tudi prostovoljci

V delo z varovanci so vključeni nevrofizioterapevt, delovni terapevt, psiholog in rehabilitacijski pedagog pa inštruktor in varuh, na voljo je tudi ustrezna zdravstvena oskrba z medicinsko sestro ali medicinskim bratom, zdravnikom in drugimi specialisti. "Veseli nas, da so nas lokalna društva, konkretno skupina Lastovke iz kraja, dobro sprejela in se nam želijo predstaviti s pesmijo in kulturnim nastopom. Pripravljamo dan odprtih vrat našega centra, nenehno smo v pogovorih o sodelovanju tudi z miklavškim županom Egonom Repnikom. Imeli smo tudi prijetne in poučne stike z rajonskim policistom Borutom Horvatom," razloži Anita Špes, ki je hvaležna, da jim pri delu, predvsem ob koncih tedna, pomaga pet prostovoljcev, ki so pretežno študentje, katerim povrnejo zgolj stroške prehrane in prevoza. V svoje vrste vabijo še druge prostovoljce, pri čemer so dobrodošli še starejši posamezniki, tudi upokojenci.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta