Še en festival, s katerim (o)živi Ptuj

Darja Lukman Žunec Darja Lukman Žunec
09.08.2019 18:27

Na več kot 60 prizoriščih po Sloveniji, na Hrvaškem in v Avstriji bodo prebirali poezijo in spoznavali predvsem slovenska in tokrat še nemška vina.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dneve poezije in vina je občinstvo na Ptuju dobro sprejelo.  
Andrej Petelinsek

Prihodnji teden se bodo začeli prvi dogodki v vrsti festivalskih na Ptuju - prihajajo namreč že uveljavljeni in dobro sprejeti ter prepoznavni Dnevi poezije in vina. Teden festivalskega dogajanja bo poživil mesto ter številne druge kraje, saj se bodo posamezna branja dogajala na več prizoriščih v kar 22 krajih v Sloveniji ter tudi na Hrvaškem in v Avstriji. Kot napoveduje vodja festivala Aleš Šteger, na Ptuj prihajajo številni pesniki iz Slovenije in tujine. "Slovenija ponovno gosti poezijo z vsega sveta. Dvajset pesnikov in pesnic iz 16 držav bo nastopilo na več kot 60 prizoriščih, od intimnih branj na vrtovih gostiteljev do ladje na valovih Ljubljanice, od Avstrije do Hrvaške. Letošnji častni gostje so srbska pesnica Radmila Lazić in kitajski pesnik Bei Dao ter Ilija Trojanow, nemški kozmopolit, pisatelj, prevajalec in performer bolgarskega rodu, avtor Odprtega pisma Evropi, ki bo pismo prebral ob otvoritvi festivala," pojasnjuje Šteger.

Velikani sodobne nemške poezije

Kot pravi producentka Sabina Tavčar, so Dnevi poezija in vina največji in najprepoznavnejši mednarodni pesniški festival v tem delu Evrope: "Že več kot dve desetletji uspešno združuje pesniško besedo s promocijo odličnih slovenskih vin. Glavnima poudarkoma, poeziji in vinu, se pridružuje premišljen program s področja glasbene, vizualne, fotografske umetnosti."
Kot še pravi producentka, v Slovenijo prihajata dve velikanki in dva velikana sodobne poezije, pisane v nemškem jeziku. Z zadovoljstvom bodo gostili Jana Wagnerja, Moniko Rinck, Birgit Müller-Wieland in Joséja F. A. Oliverja.

Pismo Evropi

Tradicija je že, da ob otvoritvi na Ptuju preberejo pismo Evropi. Šteger: "Dnevi poezije in vina so v sodelovanju z Allianz Kulturstiftung iz Berlina v letu 2017 vpeljali Odprto pismo Evropi. Pismo nagovarja Evropo in svet z željo vrniti v javno rabo jezik umetnosti, pretehtan, pretanjen in natančen. Umetniško vodstvo festivala tako skupaj z Allianz Kulturstiftung vsako leto izbere vrhunskega pesnika ali pesnico in ponudi enkratno priložnost nagovoriti Evropo in izpostaviti probleme, ki se avtorju zdijo najbolj pereči. Prvo Odprto pismo Evropi je leta 2017 napisal flamski avtor Stefan Hertmans, drugo pa lani švedska pesnica iranskega rodu Athena Farrokhzad. Obe pismi sta naleteli na izjemen odziv tako pri političnih odločevalcih kot pri najširši evropski javnosti in bili prevedeni in objavljeni v več kot desetih jezikih."

Skrite lokacije

Andrej Petelinsek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta