Slovenska Bistrica: V hiši Frangežovih so sledi posebnega hobija opazne povsod

Irena Brdnik
20.02.2022 04:00

V stanovanjski hiši družine Frangež je vidno, da se zlasti oče Miran in sin Jernej ukvarjata z izdelovanjem maket.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Površina makete je dobre tri kvadratne metre, izdelana je iz lesa, stiropora, granulata in umetne mase.
Irena Brdnik

Pametna hiša bi lahko poimenovali hišo, v kateri živijo Miran, Anita in njun sin Jernej Frangež, saj so njeni prostori prežeti s tehniko in elektroniko. Pri tem izstopata maketi, ena predstavlja pametno hišo in druga železnico, ki ima že dolgo družinsko zgodovino in se ji posvečata predvsem Miran in Jernej.

V otroških letih je Miran od očeta Ivana za darilo dobil majhen komplet električne železnice znamke Märklin - lokomotivo, tri vagone in nekaj tračnic za sestavo makete. "Nato je oče dokupoval vagone in tračnice ter izdelal prvo maketo, ki sva jo sestavljala skupaj. Potem je to okoli 20 let stalo v kleti, s pomočjo sina Jerneja pa sem postopoma dogradil nov del makete, hišno in ulično razsvetljavo ter zvok," razlaga Miran.

Sprostitev in spomin na mladost 

Tako je nastala maketa v obliki črke L. Postavljene so štiri različne lokomotive – dve parni, dizelska in električna, 14 kretnic (sprememba smeri vožnje z enega tira na drugega), vagoni za prevoz lesa, razsutega tovora, poštni vagoni, potniški vagoni, trije predori, potniške in tovorne postaje, bencinska črpalka, cerkev, grad, gasilski dom, hiše, avtomobili, ljudje, hišica za kretničarja in 16 metrov tirov. Celotna kompozicija ima nadzorno ploščo, s katero se upravljajo sprememba smeri vlaka, nadzor nad hitrostjo, odklop posameznega vagona, svetlobna signalizacija, hkrati lahko vozijo štiri lokomotive, razloži Miran. In doda: "Vse je grajeno v merilu in po sistemu nemške firme Märklin Delta H0. Danes, v času z vse več elektronskimi napravami, je to ena sprostitev in tudi spomin na mojo mladost." Jernej, ki zaključuje magistrski študij elektrotehnike na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (FERI) Univerze v Mariboru, predstavi možnosti nadgradnje: "Nadgradnja je možna, imamo še vagone in material, tudi upravljanje bi se dalo digitalizirati. Maketa je brezčasna, prehaja že v tretjo generacijo in ima zato še posebno vrednost," o nadaljnji ohranitvi železniške makete pri hiši razmišlja Jernej.

24-letni Jernej Frangež v svoji delavnici, kjer veliko ustvarja
Irena Brdnik

Tudi Jernej ima že veliko pokazati. V vseh štirih letih izobraževanja na Srednji elektro-računalniški šoli Maribor je sodeloval na natečaju Mladi za napredek Maribora. V zadnjem letniku je izdelal raziskovalno nalogo o pametni hiši in njeno maketo. Ogrodje hiše, ki je narejeno iz vezane plošče, so izdelali v Srednji lesarski in gozdarski šoli Maribor. Hiša, ki je opremljena tudi znotraj, ima predvsem veliko funkcij. "Predstavlja delovanje različnih tipov razsvetljave, gretja in hlajenja, varnosti, uporabo obnovljivih virov energije, upravljanje z aplikacijo preko interneta oziroma ekrana na dotik, nameščenega na maketi," razloži Jernej.

Dobitnik številnih priznanj

Z raziskovalno nalogo je osvojil prvo mesto in zlato priznanje v Mariboru. Na steni ima še več priznanj iz srednje šole in s fakultete. Med njimi so srebrni in zlata znaka odličnosti Elektra Maribor, priznanje za udeležbo na Audijevem razvojnem kampu, za udeležbo na natečajih Borzen, mednarodni poletni šoli na temo obnovljive energije v Pinkafeldu v Avstriji, na tekmovanju z električnimi kolesi, dve plaketi za izjemen prispevek študentov FERI; o nekaterih smo v Večeru že poročali. V srednji šoli je bil Jernej tudi demonstrator, na fakulteti pa vsa leta tutor, član akademskega zbora in član senata iz vrst študentov.

Anita ima nekoliko drugačen hobi. Za minule praznike je za domače omizje izdelala adventni venček, ki ga je pokazala tudi ob našem obisku. Sicer pa iz preje kvačka metuljčke, vrtnice, nageljne in druge rože različnih živih barv. Izjemni so tudi njeni dekorirani šopki sivke, povezani s svilenim trakom. Še posebej pa razveseljuje obdarjence z uokvirjenimi posušenimi štiriperesnimi deteljicami s pripisom Delim srečo, Anita.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta