Slovenska Bistrica: V učnem centru prikažejo celoten proces pridobivanja pitne vode

Irena Brdnik
20.11.2022 04:25

V vodarni na Zgornji Bistrici, pred vstopom v Bistriški vintgar, so 10. novembra svečano odprli in predali namenu na novo opremljen prostor, ki je sedaj učni center.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Učni center so predstavili (z leve): Jožica Dobaj, vodja oskrbe z vodo pri Komunali, direktor Komunale Maksimiljan Tramšek in vodja urejanja javnih površin pri Komunali Modest Motaln.
Irena Brdnik

Prostor so postopno opremljali in zdaj bo služil otrokom iz vrtca, osnovnošolcem, srednjim šolam in fakultetam, s katerimi Komunala dobro sodeluje. Namenjen pa bo tudi drugim skupinam za ozaveščanje in zavedanje o pomembnosti čiste pitne vode.

Ideja o učnem centru se je porodila vodji oskrbe v Komunali Jožici Dobaj, ki je na otvoritvi tudi predstavila uresničitev ideje. Direktor Komunale Maksimiljan Tramšek pa je izpostavil, da so v učnem centru prikazani vsi postopki pridobivanja pitne vode. Za ogled se je sicer treba najaviti, je pa obisk učnega centra s prikazom tokokroga priprave pitne vode brezplačen. Investicijo, ki je znašala 100.000 evrov, je plačala Komunala, opravili so tudi mnogo ur lastnega dela.

Na odprtje so prišli župani občin Slovenska Bistrica Ivan Žagar, Makole Franc Majcen, Rače – Fram Branko Ledinek in Kidričevo Anton Leskovar. Komunala namreč te občine (v celoti ali deloma) oskrbuje z vodo. Domači župan Ivan Žagar je izrekel podjetju priznanje za ureditev centra in izpostavil pomen pitne vode. "V to vlagamo v občini sredstva ves čas in jih bomo še, kajti sicer bi imeli med letošnjo sušo velike težave. Zavedamo se odgovornega obnašanja do narave, o varovanju okolja predavam tudi na fakulteti," je še dejal Žagar. Dobajeva pa je dodala, da bo v prihodnje v njihovem akvariju še več vodnega življa, sedaj čakajo na ustrezno dokumentacijo.

Komunala je po besedah direktorja Tramška že pridobila gradbeno dovoljenje za novo poslovno-upravno stavbo v industrijski coni. Februarja bodo objavili razpis za izbiro izvajalca del, junija pa naj bi začeli graditi. Investicija bo stala šest milijonov evrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta