Sožitje Slovenska Bistrica: Če so srečni otroci, smo tudi mi

Natalija Sinkovič
16.09.2023 05:15

Stojnice pred njihovimi prostori, na katerih so razstavljali svoje izdelke, so nakazovale, da se dogaja nekaj posebnega. Sožitje Slovenska Bistrica je pripravilo dan odprtih vrat, predstavila so se tudi druga društva.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Razstavljali so izdelke, ki jih ustvarjajo člani na delavnicah.
Natalija Sinkovič

"Dan odprtih vrat smo pripravili, da se predstavimo občanom in da pridobimo kakšnega novega člana, predvsem bi si želeli mlajših in podpornih članov ter prostovoljcev," je povedala predsednica Društva Sožitje Slovenska Bistrica Božena Gril. "Povabili smo tudi policiste, da predstavijo svoje delo, prav tako gasilce, ki so razkazali svoje vozilo in opremo. Center za krepitev zdravja obiskovalcem meri krvi tlak in vabi na delavnice, Društvo gojiteljev malih živali Dravinjske doline pa predstavlja svoje živali," je dogajanje predstavila Grilova.

V društvu, ki deluje na območju Slovenske Bistrice, Poljčan, Makol in Oplotnice, je 187 članov, od tega je 77 oseb z motnjami v duševnem zdravju, ki zaradi poškodb možganov ne morejo skrbeti zase. Preostali člani društva so sorojenci, starši, skrbniki, prostovoljci. "Naš namen je, da se družimo, se odpravimo na ekskurzije, izlete, organiziramo predavanja. Drug drugemu pomagamo in si svetujemo." V društvu, ki deluje že 45 let, se želijo z aktivnostmi čim bolj prilagoditi potrebam in željam članov. Redno pripravljajo tudi delavnice ročnih spretnosti: "Z izdelki se predstavimo denimo na Cvetnem petku na temo velike noči, ob noči čarovnic izrezujemo buče, ko je pustovanje, si izdelujemo maske."

Društvo Sožitje sodeluje tudi z več drugimi društvi. 
Natalija Sinkovič

Vsako pomlad organizirajo izobraževalni vikend seminar za osebe z motnjo in njihove svojce. "Tam starši izvemo veliko novega, naši otroci pa se sproščajo in igrajo v družbi naših prostovoljk. Hodimo na izlete, imamo kopalne dneve, pohode, družimo se s sorodnimi društvi, da si izmenjujemo izkušnje," še doda Grilova. "Vsa druženja so v zadovoljstvo naših otrok, kajti če so oni zadovoljni, če njihovi obrazi izražajo srečo, smo srečni tudi mi, prav tako njihovi svojci. Kajti ni lepšega kot občutit topel pogled, nasmeh in objem naših otrok, s katerim vse povejo in pokažejo." Društvo Sožitje ima v Partizanski ulici 24 uradne ure vsak torek med 9. in 11. uro ter vsak tretji torek v mesecu med 16. in 18. uro.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta