Špajza modrosti Ptuj: Aktivnosti za mlade in starejše se je lani udeležilo 3600 uporabnikov

Hojka Berlič Hojka Berlič
05.02.2022 04:00

Center za družine Špajza modrosti na Ptuju deluje že od leta 2017. Na razpisu ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pa je bila Ljudska univerza Ptuj, v okviru katere delujejo, izbrana za izvajalca vsebin centrov za družine tudi v letih od 2021 do 2025.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arhiv Špajze Modrosti

V Centru za družine Špajza modrosti, namenjenem vsem družinskim članom, ki živijo v različnih oblikah družin oziroma so v različnih življenjskih obdobjih, se je od marca preteklega leta, ko so začeli izvajati novi projekt, pa do konca leta zvrstilo več kot 3600 uporabnikov različnih vsebin in aktivnosti, ki so bile zanje brezplačne. Največ je bilo med njimi otrok, najmanj pa mladostnikov. "Pozna se, da veliko otrok prihaja po koncu pouka na neformalno druženje za kako urico. Preden, recimo, gredo k naslednji dejavnosti ali da počakajo starše. Veliko jih pride tudi na delavnice," je pojasnila Janja Kafel, organizatorica izobraževanja na Ljudski univerzi Ptuj.

Jakob Vogrinec

Uporabniki pa so center na splošno najpogosteje obiskali zaradi neformalnega druženja, ki je namenjeno različnim ciljnim skupinam. Sicer pa so v lanskem letu v centru izvajali še izobraževalne in praktične delavnice na temo razvijanja pozitivnega starševstva, organizirali so varstvo otrok med šolskimi počitnicami, različne kreativne delavnice za otroke in mladostnike ter svetovanje za otroke, mladostnike, starše in družine z namenom izboljšati sposobnost obvladovanja čustev, graditi pozitivno samopodobo in učiti se reševanja različnih težav.

Druženje, kreativnost in varstvo

Otroke in mladostnike tudi v tem mesecu vabijo k zanimivim aktivnostim. Danes in prihodnji četrtek ter 17. in 24. februarja se tako lahko udeležijo druženja z naslovom Po šoli v Špajzo. V torek, 15. in 22. februarja, jih vabijo na Kreativni torek, ko bodo lahko izdelovali selfie stojalo ali pa ustvarjali na temo pusta. Od 28. februarja do 3. marca pa v Špajzi med 7.30 in 15.30 organizirajo tudi počitniško varstvo.

Z delavnice Orffova glasbila

Hojka Berlič

Številna druženja in predavanja v tem mesecu pripravljajo tudi za starše in razširjene družine. V sredo, 16. februarja, bo tako med drugim potekalo spletno predavanje Kako se znebiti stresa pred praznovanji. Danes pa lahko spregovorite o družinskih razmerjih, predvsem če si želite pogovora o razvezah in stikih.

Sicer ob ponedeljkih redno vabijo na srečevalnico na daljavo z naslovom Čvekamo o filmu in življenju preko Zooma. Prav tako ob ponedeljkih poteka svetovalnica, ob torkih Starševski čvek, ob petkih pa druženje ob kavi in čaju za vse generacije.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta