Starše: Brezplačna svetovanja o demenci

ŠTR
12.02.2022 04:00

Zgodnje prepoznavanje je pomembno, saj lahko upočasnimo napredovanje bolezni. Zato Lidija Breznik, magistrica socialne gerontologije, direktorica in strokovna vodja Zavoda Aloja ter varuhinja bolnikovih pravic v Mariboru, sporoča, da se je tudi na območju občine Starše mogoče dogovoriti za srečanja, namenjena pogovoru o demenci.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

"Za boljše in pravočasno prepoznavanje opozorilnih znakov Alzheimerjeve bolezni in demence nasploh si prizadevamo v programu Svetovanje in podpora pri demenci. Vse leto pripravljamo delavnice in predavanja v skupini ali se dogovorimo za osebna srečanja. Namenjena so svetovanju, informiranju in podpori za življenje z demenco, še posebno v domačem okolju," sporoča Lidija Breznik. Udeležba je za uporabnike brezplačna, saj program sofinancira ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Program poteka v prostorih Občine Starše, po dogovoru tudi na domu. Več informacij lahko dobite na številki 031 026 858.

Lidija Breznik
Andrej Petelinšek

Alzheimerjeva bolezen je kronična napredujoča možganska bolezen in je najpogostejša oblika demence. Poteka enakomerno, počasi in več let. Pri vsaki obliki demence se slabša zdravstveno stanje, upadeta samostojnost in kvaliteta življenja, povezana je z osamljenostjo, nerazumevanjem, strahom, s stigmo. Pripelje do čustvene stiske bolnika in svojca oziroma skrbnika. V času epidemije covida-19 se stiske še dodatno povečujejo. Zaradi oteženega dostopa do izvajalcev zdravstvenih storitev je še več oseb, ki nimajo postavljene diagnoze, zgodnje prepoznavanje pa je pomembno, saj lahko upočasnimo napredovanje bolezni, še razlaga Breznikova.

Svetovna zdravstvena organizacija je demenco razglasila za svetovno zdravstveno prioriteto 21. stoletja. Pogostost demence narašča s starostjo in pričakujemo lahko porast števila obolelih. Mesec september je svetovni mesec Alzheimerjeve bolezni, 21. september pa je svetovni dan te bolezni. Lani je potekal pod sloganom Pravočasna diagnoza. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta