Svet zavoda Hrastovec razrešil direktorico in imenoval vršilca dolžnosti

Darja Lukman Žunec
29.04.2021 08:40
Po dobrem letu njenega drugega mandata je svet v novi sestavi, v katerem imajo večino predstavniki države, razrešil direktorico Andrejo Raduha, za vršilca dolžnosti pa imenoval Aleksandra Gungla.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andreja Raduha je zavod vodila v prejšnjem mandatu in še leto in štiri mesece v drugem.
 
Andrej Petelinsek

Svet javnega socialno varstvenega zavoda v Hrastovcu je včeraj sprejel sklep, da s funkcije direktorice razreši magistrico prava Andrejo Raduha. Za njeno razrešitev je glasovalo šest članov, ki jih je pred kratkim zaradi poteka mandata prejšnjim imenovala vlada, trije predstavniki zaposlenih ter predstavnik svojcev varovancev. Dva člana sveta sta se svojo odstonost opravičila, proti razrešitvi pa je bil predstavnik združenja invalidskih organizacij. Za vršilca dolžnosti z odlogom so imenovali diplomiranega organizatorja dela Aleksandra Gungla, ki v zavodu opravlja naloge vodenja vzdrževanja in skrbi za javna naročila. Kot je znano, je Gungl za direktorsko mesto kandidiral že na predlanskem razpisu, vendar se je takrat svet zavoda odločil, da podpre Raduhovo, ki je tako leto in štiri mesece vodila zavod še v svojem drugem mandatu.

Zavod Hrastovec je največja socialno varstvena ustanova v državi.
Igor Napast

Sindikat in predstavniki zaposlenih v svetu zavoda so Raduhovi med drugim očitali, da v poročilu za lansko leto ni pravilno prikazana oziroma obračunana amortizacija ter da ni upoštevala realnih predpostavk za oblikovanje letošnjega finančnega načrta in tudi ne za predlog naložbe v nove prostore zavoda v Lenartu, ki naj bi jih gradili z evropskim denarjem. Kot smo poročali, je Raduhova vse te očitke zavrnila in je prepričana, da je zavod v težkih razmerah dobro vodila, še posebno zato, ker je ta posloval pozitivno in ker je obdobje covida preživel z zelo majhnim številom okuženih in uspešno izpeljal začasno preselitev zdravih varovancev v voličinsko telovadnico. Prepričana je tudi, da si je zavod s svojo strokovnostjo pridobil ugled ne samo doma, temveč tudi tujini, saj je veliko sodeloval v mednarodnih projektih in opravljal vlogo učnega zavoda.

Aleksander Gungl bo funkcijo vršilca dolžnosti lahko nastopil šele po izvedenem postopku, ki v tem primeru zahteva, da se o predlogu za razrešitev najprej izreče lokalna skupnost oziroma lenarški občinski svet. Vendar njegovo mnenje ni zavezujoče. Za končni prevzem funkcije vršilca dolžnosti mora Gungl dobiti še soglasje ministrstva za delo, družino in socialne zadeve, ki je ustanovitelj tega največjega socialno-varstvenega zavoda v državi. Kot je znano, je Gungl strankarski kolega ministra Janeza Ciglerja Kralja (NSi) in je pred leti vodil lenarški občinski odbor te stranke. Tako, da presenečenj najbrž ni pričakovati. Do konca tega postopka bo naloge direktorice še opravljala Raduhova. Za pojasnila ni bila dostopna, saj je od začetka tedna zaradi bolniškega staleža odsotna.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta