V Spodnji Polskavi stolp po načrtu iz leta 1912

Irena Brdnik
28.08.2022 07:00

Obnovili so fasado s štukaturami in streho, namestili žlebove in strelovod ter restavrirali zgodovinsko uro na stolpu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Obnova starega gasilskega doma na Spodnji Polskavi bo končana do konca septembra. 
Irena Brdnik

Potem ko so na Spodnji Polskavi pred petimi leti zgradili nov gasilski dom, so se v krajevni skupnosti (KS) Spodnja Polskava lani lotili obnove starega stolpa, ki stoji ob krožišču pri strugi potoka Polskava. Obnavljajo ga po prvotnem načrtu iz leta 1912, ko je bil dom zgrajen, s čimer bo podoba obnovljenega doma identična prvotni, kot je povedal predsednik KS Spodnja Polskava Marko Teskač. "Zelo smo veseli, da je imela Občina Slovenska Bistrica in posebej župan Ivan Žagar velik posluh za ta edinstveni dom nad potokom, ki ga je že najedal zob časa, da smo lahko začeli obnovitvena dela," je povedal predsednik KS.

Tako so lani obnovili stavbno pohištvo (vsa okna so ponovno lesena), junija letos so začeli obnavljati fasado, saj je bilo treba na določenih mestih popraviti omet in celotno fasado na novo prebarvati po prvotnih barvah. Na določenih delih so tudi popravili ostrešje in delno zamenjali kritino z novim bobrovcem, medtem ko je bakrena streha na stolpu vrh zgradbe še v dobrem stanju in je ni treba obnavljati. Obnovili so še robove zgradbe in napravili betonske štukature, namestili so nove žlebove in strelovod. Dela so opravljali Krt gradbeništvo iz Slovenske Bistrice, Soboslikarstvo Gregor Verhovnik iz Slovenske Bistrice in Krovstvo Zlatko Trčko iz Stražgonjce, gradbeni oder je postavilo podjetje Emmo iz Ješence.

Posebno so ponosni na restavrirano uro na stolpu, njena številčnica je bila prej le naslikana, ura pa ni delovala. To mojstrovino je po posredovanju direktorice Zavoda za kulturo Slovenska Bistrica Herte Žagar uredil konservator Aleš Lombergar iz Zavoda za varstvo arhitekturne dediščine Maribor, mojster, ki je, spomnimo, restavriral tudi uro na zgradbah mariborske stolnice in Prve gimnazije. "Mojster je uro tako obnovil, da bo po več kot sto letih na Spodnji Polskavi ponovno kazala čas," je zadovoljen Teskač. Obnova bo stala 70 tisoč evrov, financirala jo bo Občina Slovenska Bistrica, veliko pa so s prostovoljnim delom opravili tudi domačini. Ob tem je predsednik poudaril, da so tudi izvajalci imeli posluh za gasilce in kulturno dediščino in niso pretiravali s cenami.

V notranjosti doma imajo na vrhu prostore člani domače Gasilske godbe na pihala, spodaj pa bodo člani Prostovoljnega gasilskega društva Spodnja Polskava prihodnje leto uredili gasilski muzej. Spodnjepolskavsko gasilsko društvo je bilo ustanovljeno leta 1887 in letos praznuje 135-letni jubilej. Konec septembra končana obnova starega gasilskega doma bo zanje lepo darilo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta