V središču Markovcev postavili spomenik Toneta Kmetca

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
14.01.2023 03:25

Haložanu, glasbeniku, ki je z družino živel v občini Markovci, so se tukajšnji ljudje poklonili s spomenikom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slavica Pičerko Peklar

Na stopnišču pred občinsko stavbo v Markovcih stoji kip harmonikarja, podoba glasbenika Toneta Kmetca. Dobro desetletje po njegovi smrti so se mu Markovčani poklonili z bronastim kipom. Kmetec se je rodil v Halozah, v Strmcu pri Leskovcu, in že od otroštva kazal posebno zanimanje za glasbeno ustvarjanje, še posebej ga je pritegnilo ljudsko petje.

Z družino je namreč živel v Bukovcih in bil harmonikar, komponist in vodja ansambla Toneta Kmetca, ki ga je ustanovil leta 1965. Dolga desetletja je veljalo za eno najbolj priljubljenih slovenskih glasbenih skupin. Posneli so blizu 200 skladb, od tega 80 avtorskih, nekaj so jih prispevali tudi drugi člani ansambla, preostale pa so nastajale po narodnih motivih slovenskih ljudskih pesmi. Za številne melodije je ansambel Toneta Kmetca prejel več priznanj, veliko so igrali tudi zunaj meja domovine, še posebej pa bili priljubljeni pri naših izseljencih v Nemčiji, Švici, Franciji, Belgiji, Italiji, dvakrat pa so gostovali tudi v Kanadi in ZDA.

Ob odkritju spomenika so pripravili tudi slovesnost. 
Slavica Pičerko Peklar

Posneli so petnajst televizijskih oddaj, nastopili so tudi na zagrebški in beograjski televiziji. Teh časov se je na slovesnosti ob odkritju spomenika spominjal tudi pevec Ivan Švajgl, ki je skoraj deset let pel v ansamblu. Toneta se spominja kot izjemno dobrega organizatorja, predvsem pa haloškega godca, ki je dolga leta razveseljeval svojo publiko, ljubitelje slovenske narodne glasbe. Kot pravi Milan Gabrovec, župan občine Markovci, so za spominsko obeležje namenili blizu 32 tisoč evrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta