Veliko ur in potrpežljivosti vlaga v vezenine: "V tujini je ročno delo bolj cenjeno"

Irena Brdnik
28.05.2022 03:00

Z ročnim vezenjem se je Zlatka Pušaver prvič srečala pred 18 leti na tečaju vezenja pri Ljudski univerzi Slovenska Bistrica. Tečaj je takrat vodila Helena Višnar iz Oplotnice, ki je vezla tudi obleke in torbice z zlato nitko za Jovanko Broz.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zlatka Pušaver: "Šivam z bombažno prejico, z belo ali barvno, če se odločim za barve."
Irena Brdnik

"Nato sme dobila certifikat Obrtne zbornice Slovenije za izdelke domače obrti," pravi Zlatka Pušaver iz Jelovca pri Makolah. Certifikat je prejela za zavese z motivom v ažurju, za prtiček z belo vezenino, za prtiček za košarico z vezenino v ažurju in za zaveso iz batista s senčnim vbodom.

Pretežno šiva na bombažnem platnu, ki kupi na metre, "največkrat v trgovini Mega tekstil v Slovenski Bistrici. Najboljše je belo bombažno platno, čim bolj enakomerno tkano, ker če je pretanko, se delajo luknjice," strokovno razloži o platnu. In še o tkanini batist: "To je zelo tanek material, na katerem se šiva tako imenovani senčni vbod, pri katerem se nitke vidijo samo od zadaj, spredaj so le drobne pikice, ki se senčijo. V veliko veselje mi je, da to znam, veliko mi pomeni, to je zame dosežek," še pove. Po tečaju se je izpopolnjevala še na izobraževanju, ki ga je pripravila Ljudska univerza v sodelovanju z združenjem Kooperativa Vita iz Maribora, nato pa na nekaj tečajih tudi sama poučevala vezenje tečajnice pri Ljudski univerzi.

Vezenine spet modne

V svojem bogatem repertoarju vezenih izdelkov ima še šale iz batista z belo in barvno vezenino, darilne vrečke za zelišča in suhe gobe, vrečke za buteljke, na enem od prtičkov sta inicialki njenega imena in priimka - ZP, umetniško izvezeni s pisanimi velikimi črkami. "Zdaj je spet modno, da je vezenje na oblekah in bluzah, na ovratnikih, na primer," še pove, kar ji od dveh hčerk sugerira mlajša, Špela, ki jo je prav tako navdušila za vezenje. "Tudi desetletna vnukinja Hana je navdušena, ji že pokažem, pa vnukinja Sofija in vnuk Lovro, tri vnuke imam, vsi radi šivajo," pove o nasledstvu ročne spretnosti v njihovi družini.

V bogati zbirki izdelkov so tudi vezene zavese.
Irena Brdnik

Na platno dela po narisanih vzorcih s pomočjo indigo papirja: "Nekaj vzorcev mi je dala Višnarjeva, ki je likovna pedagoginja." Poišče jih tudi v knjigah in revijah. "Če si natančno narišeš vzorec, je to že pol dela. In potem šivam, pri čemer je treba biti pazljiv, da so vse zarisane linije pokrite s prejico, da se zarisano nič ne vidi," razloži. Izbira predvsem cvetlične vzorce, tudi vinski vzorec, pove in pokaže zaveso. Vbodi oziroma šivi so različni, med drugim verižni šiv, stebelni šiv, šivi, ki se prekrivajo. Potem so tu še razne tehnike ... Šiva z bombažno prejico raznih barv, če se odloči za barve, sicer z belo. Njena posebnost, ki jo je naučila Višnarjeva, je, da tudi na hrbtni strani vse odrezane nitke pošije. "Fino je, da so tudi zadaj izdelki lepi," skrbno doda.

Vsak dan ne gre

Platno in prejica sta iz bombaža, tako da se vezeni izdelki lahko perejo v stroju, treba je le paziti pri izdelkih, vezenih z barvno prejico, ki se jih ne sme namakati, kajti takrat puščajo barvo, predvsem rdečo, še izvemo. Prtičke nato še lepo poštirka. "Mene to sprošča. Treba je sicer veliko potrpežljivosti, natančnosti in ročnih spretnosti, tudi vsak dan ne gre, in takrat je bolje, da pustiš in nadaljuješ naslednji dan."

Ko ni bila v službi, je vezla več, tudi za prodajo, za kar je imela registrirano osebno dopolnilno dejavnost, vendar, kot pravi, pri nas tovrstni izdelki nimajo prave cene, glede na to, koliko ur potrpežljivega dela in znanja je potrebnega. "Nekateri pri nas znajo to ceniti, sicer pa so v tujini ti izdelki bolj cenjeni kot pri nas," pove. Zato zdaj, ko je v službi, veze za svojo družino in dragocene prijatelje za poklon. "Vedeti moraš, komu kaj daš, tistim, ki to cenijo." In še enkrat izpostavi, da je vesela, da je spoznala gospo Kruder, ki ji je povedala za tečaj vezenja. Nitke življenja se torej vedno prepletajo v pravšnji vzorec.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta