Za ptujski vrtec in glasbeno šolo edina možnost javno-zasebno partnerstvo

Hojka Berlič Hojka Berlič
03.07.2019 14:58

Občina vidi edino možnost za gradnjo v zasebnem kapitalu. Še do 15. julija imajo vsi zainteresirani možnost, da oddajo vlogo na javni poziv

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Novi vrtec naj bi zrasel na zemljišču, kjer stojijo nekdanje avtomehanične delavnice.
Hojka Berlič

O tem, da sta enota Mačica in centralna kuhinja vrtca, ki deluje v sklopu stavbe enote in v kateri skuhajo tri obroke dnevno za skupno okoli 1200 otrok in zaposlenih, nujno potrebni obnove, se že dolgo govori. Stavba iz leta 1971 je bila sicer pred leti energetsko sanirana, a bi bila potrebna bolj celovite prenove.
Kot so že lani pojasnili v Vrtcu Ptuj, izračuni kažejo, da bi samo za ureditev kuhinje z zamenjavo inštalacij in obnovo sanitarij v obstoječi stavbi potrebovali vsaj dva milijona evrov. Razpisov, na katere bi se lahko prijavili, pa zadnja leta praktično ni. Ob sanaciji bi morali iskati rešitve še za dietno kuhinjo, skladiščenje vozičkov za prevoz hrane, skladišče in ne nazadnje dovoz, saj se dobavitelji in prevozniki hrane na sedanji preobremenjeni lokaciji med domom upokojencev in zdravstvenim domom dnevno soočajo z onemogočenim dostopom, ker je dovozna pot pogosto polna parkiranih vozil.
Tudi o selitvi celotne enote Mačica s kuhinjo v novo stavbo je bil že večkrat govor, a za to občina nikoli ni našla denarja. In ga tudi sedaj nima. Zato so se, pravi ptujska županja Nuška Gajšek, podobno kot druge občine primorani spogledovati z modelom javno-zasebnega partnerstva. Občina je tako pretekli mesec objavila javni poziv, s katerim želi preveriti interes za javno-zasebno partnerstvo pri gradnji. "Kar pomeni, da na kar najbolj transparenten način sporočamo javnosti, da iščemo investitorja. Objavili smo tudi, kje je zemljišče za vrtec. In upamo, da se bo kdo našel, ki bi pod nekimi sprejemljivimi pogoji lahko v prihodnje zagotovil nove prostore," pravi Gajškova.

Vrtec bi umestili pod grad

Kot so zapisali na občini, gre za objekt s skupno površino okoli 1800 kvadratnih metrov, umeščen pa naj bi bil ob Raičevi ulici na Ptuju. Gre za zemljišča ob sedaj dveh največjih enotah Vrtca Ptuj, Narcisi in Marjetici. Na delu zemljišča sicer trenutno stoji stavba nekdanjih avtomehaničnih delavnic Šolskega centra Ptuj, ki jo je vrtcu leta 2012 dalo v upravljanje ministrstvo za šolstvo in šport in ki je bila nekaj časa predvidena za obnovo. Sedaj pa naj bi jo ob novogradnji porušili.

Lokacijo glasbene šole prepuščajo investitorju

Tudi o dotrajanosti Glasbene šole Karol Pahor Ptuj in o tem, da je pretesna za vse dejavnosti, je bilo že veliko povedanega. Skoraj 700 let stari stavbi v Dravski ulici so pred 15 leti obnovili fasado, ta je danes znova potrebna obnove. Podstrešje je v zelo slabem stanju, velika težava je tudi vlaga v pritličnih prostorih. Od leta 2006 imajo v najemu osem učilnic v nekdanji vojašnici na Vičavi, baletno dvorano pa v Osnovni šoli Olge Meglič. Prostorsko stisko lajšajo še s tem, da nekaj predmetov poučujejo na različnih osnovnih šolah.
Če je bivša mestna oblast zagovarjala obnovo sedanje stavbe in širitev v sosednjo stavbo nekdanjega Koteksa in je bilo veliko govora tudi o selitvi v nekdanjo stavbo OŠ dr. Ljudevita Pivka v Raičevi ulici, ki zdaj sameva in jo občina že dlje neuspešno prodaja, je sedaj vodstvo občine očitno mnenja, da bi bila najprimernejša in najbolj smotrna novogradnja. Da je to najboljša rešitev za šolo, je prepričan tudi tamkajšnji ravnatelj Štefan Petek.
Občina si tudi glasbeno šolo želi graditi po podobnem receptu kot vrtec, le da zanjo nima predvidene niti lokacije. Glasbena šola naj bi za svojo dejavnost potrebovala učilnice in druge prostore skupne površine okoli 2000 kvadratnih metrov. V to površino so všteti tudi večja in manjša koncertna dvorana, baletna dvorana in avdio snemalni studio.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta