Zdravniki in kmetje skupaj na kmetiji

Darja Lukman Žunec Darja Lukman Žunec
07.08.2019 16:27

V Trgovišču pri Veliki Nedelji se že desetletja ukvarjajo predvsem s pridelavo krompirja, tudi korenja in zadnja leta še aronije

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Družina Cvetko se veseli sobotnega družnja na trgatvi aronije.
Darja Lukman Žunec

Na poljedelski kmetiji Mirka Cvetka iz Trgovišča pri Veliki Nedelji obdelujejo okrog 30 hektarjev, njihov glavni pridelek je že desetletja krompir, ki ga gojijo na kar tretjini površin. V pridelavo krompirja sta se usmerila že Mirkova starša, Milan in Lojzka. Oče pa je zaslužen, da imajo stalne kupce predvsem na Koroškem, ki jih je sprva pridobil preko svojih lovskih zvez.

Družina Cvetko se veseli sobotnega družnja na trgatvi aronije.
Darja Lukman Žunec
Tretja generacija Cvetkovih je pridna, vesela in navihana.
Darja Lukman Žunec

Brez namakanja ne gre

Poleg krompirja zaradi kolobarjenja pridelujejo tudi koruzo, pšenico in buče ter nekaj korenja. Krompir posadijo za znane kupce in jim ga tudi pripeljejo. "Že leta imamo kupce na Koroškem, v celjski bolnišnici in velenjskem Gorenju ter v gostiščih po Koroškem in v trgovini Jager," pravi Miro. "Te poti je uvedel že moj oče po lovski liniji. Se rad spomnim, da sem kot otrok hodil z njim v Mežico in tačas, ko je on sklepal posle, tam veliko smučal. Za nas je pomembno, da že, ko krompir sadimo, vemo, za koga bo."

Zdaj še aronija

Pred štirimi leti so se odločili še za aronijo, pripoveduje Rok. Dve tretjini sadik so kupili na Poljskem, tretjino so jih vzgojili sami. Prvo leto jim je celo pozebla, a si je potem opomogla in po dveh letih pričela dajati plodove. Lani je je bilo že toliko, da so iz nje napolnili stekleničke s sokom, ki jim ga je naredil Janez Trstenjak iz Stročje vasi. Letos so se na trgatev aronije odločili povabiti ljudi in jim na dnevu odprtih vrat predstaviti njene lastnosti, saj velja za superživilo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta