Življenje v gradu Borl zamišljeno kot preplet narave in ljudi

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
29.07.2020 05:45

Namen projekta je obnova dela gradu Borl ob sočasni interpretaciji biotske raznovrstnosti območja Natura 2000. Nekdanji bazen bodo spremenili v mokrišče. Odprtje čez kakšno leto.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na gradu Borl poteka dolga leta načrtovana obnova.
Slavica PIČERKO PEKLAR

To pomlad so se na gradu Borl začela dolgo načrtovana obnovitvena dela, kar, kot poudarja Antonija Žumbar, županja občine Cirkulane, napoveduje svetlejšo prihodnost gradu, ki ga domačini povezujejo s svojim prihodnjih razvojem, kulturnim, društvenim in seveda turističnim: "Na pomen vračanja življenja na grad Borl že poldrugo desetletje opozarjajo člani Društva za oživitev gradu Borl, ki načrtujejo dejavnosti, poskrbijo pa tudi, s prostovoljnimi akcijami, za vsakoletno čiščenje okolice gradu, saj bi tega sicer v vseh teh letih zaraslo grmičevje."

Ohranili bodo visokodebelni sadovnjak

​Da je sanacija desnega dela gradu, ki poteka tačas, zahtevna in da gre za začetek sicer obsežnih obnovitvenih del, dodajajo člani društva, ki so skupaj z domačini pred letom budno spremljali arheološke raziskave. Te so izvedli v delu, kjer je grajska terasa, kar je bilo povezano z obsežno sanacijo grajske brežine, ki še vedno poteka.

Domačini budno spremljajo, kaj se dogaja na gradu. 
Slavica PIČERKO PEKLAR
Grad Borl
Slavica Pičerko Peklar

​Skupaj s prirodoslovnim muzejem

Grad Borl je v državni lasti, država ga je v preteklosti večkrat prodajala, a neuspešno, zdaj se je odločila za začetek njegove obnove. Zelo uspešno pa že od leta 2005 delujejo člani Društva za oživitev gradu Borl in zagotovo gre njihovim prizadevanjem pripisati, da na gradu zadnja leta že potekajo različna vzdrževalna in obnovitvena dela. Tako je bila pred leti obnovljena streha, poskrbljeno je bilo za odvodnjavanje. Člani društva že leta tudi opozarjajo, da je treba najti najustreznejšega upravljavca gradu, in so sami z lokalno skupnostjo pripravljeni pri tem sodelovati. Na ministrstvu na vprašanje, komu bodo po obnovi in postavitvi razstave, kar je povezano s ponovnim odprtjem Borla za obiskovalce, zaupali upravljanje, odgovarjajo: "Za prevzem upravljanja obnovljenega dela gradu in stalne prirodoslovne razstave je ministrstvo za kulturo dogovorjeno s Prirodoslovnim muzejem Slovenije, katerega ustanoviteljica je Republika Slovenija. Naloga tega je zbiranje, ohranjanje, dokumentiranje, preučevanje in seveda interpretacija, upravljanje in razstavljanje premične kulturne dediščine, dediščine naravnega izvora ter biotske raznovrstnosti."

Bazen ob gradu Borl bo dobil podobo naravnega bajerja. 
Slavica Pičerko Peklar
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta