(BRANJE) Avstrijski cesar Marcel

Jure Košir na Večerovih Pogledih o koncu kariere šampionskega Avstrijca.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Marcel Hirscher
Reuters

Sporočilo Marcela Hirscherja o končanju športne kariere je sprožilo ogromen medijski odziv in vsekakor tudi energične debate športnih navdušencev. Se je poslovil najboljši vseh časov? Je bil Ingemar Stenmark boljši? Je bil boljši Tomba? V zadnjih dneh sem tudi sam dobil veliko podobnih vprašanj, na katere pa je težko podati enostaven odgovor. Saj vemo, kako je. Je boljši Messi ali Ronaldo?
Statistika je zelo na strani Avstrijca. Čeprav je Stenmark uspel v svetovnem pokalu zmagati kar 86-krat (Hirscher 67-krat), je imel veliki Šved pet let daljši razpon sezon z vsaj eno zmago. Hirscherjeva kariera se časovno lahko primerja s kariero Alberta Tombe, a Avstrijec je bil učinkovitejši. Izpostavil bi predvsem osem zaporedno osvojenih velikih kristalnih globusov. Vsakomur, ki spremlja alpsko smučanje, je zelo jasno, kako izjemno težko je nanizati osem sezon s tako vrhunsko formo. Že zgolj nastopiti na vseh tekmah je težko. Tu so vsa potovanja, bolezni, poškodbe (Hirscher je avgusta 2017 celo utrpel zlom gležnja). Ogromen psihofizični napor. Ob tem je treba izpostaviti, da nikoli ni smučal za nabiranje točk skupnega seštevka. Vselej na zmago. O tem priča tudi 12 (!) osvojenih malih globusov po disciplinah. In še eno dejstvo, ki govori v Marcelovo korist. To so njegovi nastopi v hitrih disciplinah. Kadar se je odločil za nastop v smuku ali superveleslalomu, to niso bili rezervirani nastopi, temveč vožnje na polno. Uspel je celo dobiti tekmo svetovnega pokala v superveleslalomu.

Jure Košir
Andrej Petelinšek
Reuters
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta