(BRANJE) Čas brez posebnosti

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zoran Mušič: Trg svobode v Mariboru (1939)
Umetnostna galerija Maribor

Maribor, ki ga je njegov slavni arhitekt Jaroslav Černigoj sredi šestdesetih let preteklega stoletja razglasil za grdega - zaradi njegove tedanje "urbane disharmonije, samozadostne, pritlehne arhitekture in nedorečene ureditve dvorišč, šup in požarnih zidov" - doživlja zadnja leta razcvet. A za zdaj ne arhitekturnega niti urbanističnega, ampak razcvet jubilejev. V bistvu je to bolj nekakšno umetno pumpanje ega ali pač mestotvorne samozavesti. Visoki jubileji, ta udobna in prijazna vračanja v preteklost, prekrivajo mnoge probleme sedanjosti, a primerjave jih tudi še bolj razgalijo. Obujanja slavn(ejš)e preteklosti mesta je več kot kadarkoli, obletnice pa so res okrogle in pomembne.
Mariborska kultura je začela sezono svojih stoletnic lani. Komaj smo jo odmevno odpraznovali v Slovenskem narodnem gledališču Maribor, že je na obzorju nov jubilej. Društvo likovnih umetnikov Maribor (DLUM) letos praznuje sto let organiziranega likovnega delovanja. Začetki so povezani z Umetniškim klubom Grohar, prvo stanovsko likovno zvezo Štajerske v Kraljevini SHS. Prvo razstavo je 8. decembra 1920 odprl sam Rudolf Maister. Pa ne kot general, temveč kot ljubitelj umetnosti in sam umetnik. V društvu se ambiciozno pripravljajo na to obletnico. Svetovljanski predsednik Vojko Pogačar pod sloganom DLUM 100 let OLD ta čas prijavlja na lokalne in nacionalne razpise velikopotezne projekte in akcije z željo seči krepko preko lokalnih in nacionalnih meja. Pohvalno in spoštovanja vredno.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta