(BRANJE) Dostojanstveno. Jih bomo odnesli

Kristina Božič
10.01.2019 18:39
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Devetinštirideset marširajočih fantov je v sredo v odmev svojemu poveljniku pelo vojno himno. Njihove rdeče baretke so spominjale na genocid, poboje otrok in taborišča smrti, ki so jih srbske sile izvajale v devetdesetih med vojnami, v katerih je razpadla Jugoslavija. S pesmijo na trgu Banjaluke so slavili srbsko Kosovo, daleč stran, ki že dolgo ni več srbsko. Tam je srbski predsednik Aleksandar Vučić napovedal, da bo z diplomacijo osvojil vse zmage, ki so se izmuznile Slobodanu Miloševiću, vojnemu zločincu, a po Vučićevih besedah največjemu srbskemu voditelju. Fantje so diplomacijo razumeli v moderni doktrini kulturnih bojev in so, stiskajoč brzostrelke k prsim, peli. Nekaj formacij za njimi so v bolj razrahljanih vrstah z zastavicami srbskemu članu v predsedništvu BiH Miloradu Dodiku mahali pripadniki ruskih Nočnih volkov in pridruženi člani. Predsednica ene od dveh entitet BiH Željka Cvijanović je na izmišljeni protiustavni praznik Republike srpske posmrtno odlikovala srbskega vojnega zločinca, ki je bil zaradi vojnih zločinov obsojen na Hrvaškem. V dneh prej so rafali iz pušk in četniška glasba odmevali po Srebrenici, kjer so srbske enote ob navzočnosti nizozemskih sil Združenih narodov julija 1995 pobile več kot 8300 Muslimanov. Pred vhod v spominski center Potočari je nekdo odvrgel vrečo s svinjskimi odrezki.
V torek je Ivan Đakić, sin hrvaškega parlamentarca iz HDZ, po družbenih omrežjih namesto voščila za pravoslavni božič poslal v svet podobo hrvaškega ustaša z odsekano glavo Srba. Na Hrvaškem je med drugimi liki priljubljen tudi novi župan Radencev, saj razlaga, da je bilo hrvaško koncentracijsko taborišče Jasenovac med drugo vojno v resnici le center telesnokulturne vzdržljivosti, kjer je prostovoljno izginilo na deset tisoče Srbov, judov, Romov, muslimanov in Hrvatov, ki so se borili proti ustaškim, kolaboracionističnim oblastem med drugo svetovno vojno.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta