(GLOBALNA ARENA) Kapitalizem v umetni komi

12. avgusta se je zgodilo nekaj nenavadnega. Na dan je prišla vest, da se je britansko gospodarstvo v prvih sedmih mesecih tega leta tako skrčilo, kot se ni še nikoli doslej - britanski BDP se je zmanjšal za več kot dvajset odstotkov. Londonska borza se je odzvala z zvišanjem indeksa FTSE 100 za več kot dva odstotka. Še isti dan - ZDA so bile tedaj že bolj podobne propadli državi kot le gospodarstvu v težavah - je indeks največjih ameriških podjetij S&P 500 trgovanje sklenil z novim rekordom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Epa

Resda finančni trgi že od nekdaj nagrajujejo razplete, ki povečujejo stiske. Slaba novica za uslužbence nekega podjetja, denimo načrtovana odpuščanja, je pogosto dobra novica za njegove delničarje. Toda če se slaba novica hkrati nanaša na večino delavcev, vrednosti delnic na borzah vedno padejo, predvsem zaradi razumnega pričakovanja, da se bo, ker bo prebivalstvo moralo zategniti pas, znižal celoten prihodek, z njim pa tudi povprečni dobički in dividende. Logika kapitalizma ni bila lepa, vendar je bila razumljiva.
Toda zdaj je drugače. V dogodkih, ki so dosegli vrhunec 12. avgusta, ni nobene kapitalistične logike. Prvič se je zgodilo, da je vsesplošno pričakovanje zmanjšanja prihodkov in dobičkov sprožilo nakupovalno mrzlico v Londonu in New Yorku oziroma je vsaj ni oviralo. Pa ne zato, ker špekulanti stavijo na to, da sta britansko in ameriško gospodarstvo dosegla dno, zaradi česar je zdaj odličen trenutek za nakup delnic.
Prvič v zgodovini se finančniki dejansko požvižgajo na realno gospodarstvo. Vidijo lahko, da je covid-19 kapitalizem uspaval v umetno komo. Vidijo lahko, kako izginjajo profitne marže. Vidijo lahko cunami revščine in njegove dolgoročne učinke na agregatno povpraševanje. In vidijo lahko, kako pandemija razkriva in še dodatno poglablja že obstoječe razredne in rasne prepade.
Vse to vidijo tudi špekulanti, vendar se jim ne zdi pomembno. In ne motijo se. Ko je covid-19 trčil ob ogromen balon, ki ga vlade že od leta 2008 uporabljajo za reševanje finančnega sektorja, so postali cvetoči delniški trgi kompatibilni z vsesplošno gospodarsko implozijo. To je bil zgodovinsko pomemben trenutek, ki je zaznamoval diskreten, pa vseeno opazen prehod s kapitalizma na neko čudno vrsto postkapitalizma.
A začnimo na začetku.
Pred kapitalizmom se je zdelo, da se dolg nahaja na samem koncu gospodarskega cikla. V fevdalizmu je bila najprej proizvodnja. Kmetje so garali na gospodarjevih poljih, žetvi je sledila delitev pridelka. Še prej je šerif pobral gospodarjev delež. Nekaj tega deleža je bilo monetiziranega, ko ga je gospodar prodal. Dolg se je pojavil šele tedaj, ko je gospodar posodil denar izposojevalcem (pogosto tudi kralju).
Kapitalizem je obrnil vrstni red. Ko sta bila delo in zemlja komodificirana, je bil dolg nujen še pred začetkom proizvodnje. Kapitalisti brez zemlje so si morali izposoditi denar, da so lahko najeli zemljo, delavce in stroje. Pogoji teh najemniških pogodb so opredeljevali način delitve prihodka. Šele tedaj se je lahko začela proizvodnja in prinesla prihodke, katerih ostanek je bil kapitalistov dobiček. Zato je bil dolg gonilna sila začetnih obljub kapitalizma. Toda šele med drugo industrijsko revolucijo je lahko kapitalizem spremenil podobo sveta.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta