(KORONA IN NOVO ŠOLSKO LETO) Ali želimo, da se otroci vrnejo v šolo brez omejitev?

Virus je do mladih očitno "prizanesljiv". Praviloma ne kažejo nekih težav oziroma simptomov bolezni, zapleti so sila redki. Zakaj potem ne smejo normalno v šolo? Izraz normalno se nanaša na stanje pred 13. marcem 2020 - temu se zdaj reče "model A". Zato ker nas je strah, da nas okužijo? Kako jih bomo ščitili, če se ne prekužijo po naravni poti? S cepivom? Modelom D? Z življenjem v mehurčku? Odgovor je seveda - ne. Vrnimo jim njihovo življenje in se obnašajmo odgovorno, do njih in do sebe!

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinsek

Ko to pišem, ima večina šol že uvodne konference. Na dnevnem redu so šolski koledar, urnik, letni delovni načrt, obšolske dejavnosti, matura ... V istem času je ministrica iskala rešitev za šolsko leto 2020/21. Pri tem ji je verjetno v oporo njen "možganski trust", kot ga je imenovala na enem izmed odborov za šolstvo v državnem zboru. Seveda pri rešitvah sodelujejo še vsi deležniki, ki zagotavljajo verodostojnost končni rešitvi, čeprav njihove pripombe, kot pozneje zatrjujejo, niso bile zadosti upoštevane!
Končno odločitev je sprejela vlada v četrtek, ta tekst je nastal pred tem. Štirinajstdnevna karantena za povratnike iz Hrvaške in preprosta matematika nam povesta, da b(o)i marsikdo zamudil prvi šolski dan. Če se vrne pred uvedbo karantene, bo pa vse okej? Datumsko vezana nevarnost okužbe? Prideš dva dni pred uvedbo karantene in se izogneš virusu? No, če že ne virusu, pa vsaj karanteni!
Vladni govorec nas iz Hrvaške opozarja, kako nevarno je dopustovati na Hrvaškem, razen če ti varnost zagotavlja lastna hiška z ograjenim vrtom! Pokrit s slamnatim klobukom nas opozarja na nevarnost okužbe. Danes si varen, če si bogat, reveži so pa nevarni! Sebi, kar seveda ni moteče, in bogatim, kar pa je problem! Tudi teh lekcij so deležni mladi v obliki neformalnega izobraževanja. Ni pomembno, kaj govoriš, važno je, kaj delaš!

Andrej Petelinšek
Dragan Bosnić
Andrej Petelinsek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta