(PISMO) Premier, čemu takšna hinavščina?

Gospod Janša, pozivate nas, naj stopimo in držimo skupaj. Vem, da veste, da večina Slovenk in Slovencev že dalj časa drži skupaj

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Predsednik vlade, gospod Janez Janša,

ne spomnim se sicer, da bi kadarkoli delila svoj naslov z vami, vendar me je v teh dneh v domačem poštnem nabiralniku pričakalo vaše pismo. Čeprav pisma nisem pričakovala in se ga tudi nisem razveselila, se mi je zdelo vljudno, da vam odgovorim.

Pismo začnete s pozdravom Spoštovani. Pozdrav Spoštovani v pismu uporabite še enkrat kasneje. Spoštovanje dodatno večkrat poudarite z veliko začetnico. Gospod Janša, čemu takšna hinavščina? Vi mene ne spoštujete. Samo v tem letu ste na vam priljubljenem družbenem omrežju osebno delili toliko laži, zmerljivk in žaljivk o meni, da sem se večkrat resno spraševala, kje v vašem napornem urniku predsednika vlade Republike Slovenije, predsedujočega Svetu Evropske unije in predsednika največje koalicijske stranke najdete čas, da se ukvarjate z menoj. Nisem razumela in po pravici še zmeraj ne razumem, ali naj bom počaščena, da mi namenjate svoj dragoceni čas ter pozorno spremljate moje delo in berete moje kolumne, ali naj me skrbi, da se v času največje svetovne zdravstvene krize ukvarjate s tem, kaj počnem v prostem času.

Gospod Janša, čemu takšna hinavščina? Vi mene ne spoštujete. Osebno močno podpiram javne servise, vse od javnega šolstva in zdravstva do javnih medijev, ki jih vi vztrajno zaničujete in skupaj s svojimi ponižnimi, a zvestimi izvrševalci že skoraj dve leti neprekinjeno uničujete. Bodisi na način, da omejujete njihovo financiranje, bodisi da postavljate svoje sicer ustrezno neusposobljene, a zveste podanike na vodstvene in odločevalske pozicije.

Gospod Janša, čemu takšna hinavščina? Vi mene ne spoštujete. Osebno verjamem v pravno državo ter neodvisnost sodstva in javnega tožilstva, medtem ko se vi izogibate ali zavlačujete vse pravne postopke, ki se vodijo proti vam, ne dvigujete sodnih pošiljk ter z ustrahovanjem poskušate vplivati na odločitve sodnikov in javnih tožilcev.

Gospod Janša, čemu takšna hinavščina? Vi mene ne spoštujete. Sem poosebljenje vsega, kar vi prezirate. Sem ženska. Mlada, izobražena in sočutna. Imam trdno oblikovana stališča glede večine ključnih izzivov, s katerimi se soočamo v Sloveniji, EU in v svetu. Čeprav večji del svojega življenja živim, delam in plačujem davke v Sloveniji, sem bila rojena v drugi državi. Imam neslovenski priimek, neslovenske korenine in po mojih žilah teče neslovenska kri. Ljudi ne delim na revne in bogate, domačine in tujce, vernike in nevernike. Ne delim jih na mlade in stare. Ne delim jih na izobražene in neizobražene. Ne delim jih na leve in desne. Ne delim jih na partizane in domobrance. Ne delim jih glede na spol, spolno identiteto ali spolno opredeljenost. Zame je vsak človek - ČLOVEK. Ko potrebuje pomoč, pomagam. Ko se srečamo, pozdravim. Ko mu ali ji uspe, se z njim ali z njo veselim. Čeprav znam biti kdaj sarkastična, ne žalim. Ne ponižujem. Ne lažem. Ne diskreditiram. Ne sovražim.

Gospod Janša, pišete mi, da je namen vašega pisma preprost. Da se mi želite zahvaliti, ker sem se odločila za cepljenje. Da želite moje sodržavljane, ki se za to še niso odločili, spodbuditi, naj zaupajo znanosti in znanstvenikom - taistim, ki jih (nas) pogosto zaničujete -, naj se vendarle cepijo, da premagamo skupnega nasprotnika, virus covida-19. Tukaj se vendarle deloma strinjam z vami. Namen je res preprost. Samo ni takšen, kot ga želite predstaviti.

Robert Balen

Gospod Janša, če bi pismo poslali v istem obdobju v lanskem letu, ali v začetku tega leta, ali celo letos poleti, bi vam mogoče še verjela. Da vam je res mar za zdravje in življenje svojih sodržavljank in sodržavljanov. Ampak ne. Takrat ste nam grozili. Grozili ste nam z zaprtji. Izmišljevali ste si najbolj nesmiselne ukrepe, kot je recimo prepoved prodaje spodnjih hlač in nogavic v trgovinah. Grozili ste nam z zapiranjem šol. Grozili ste nam s policijsko uro. Grozili ste nam z odpovedmi delovnih razmerij. Grozili ste nam s kaznimi. Grozili ste nam z vodnim topom in solzivcem. Kaj grozili, kadar je bilo možno, ste vse to tudi z veseljem naredili. Dobesedno izživljali ste se in uresničevali najbolj temačne "sanje". Na ramenih nas vseh, ki nas v svojem pismu tako lepo naslavljate, se na nas spoštljivo obračate, se nam osladno zahvaljujete in nas vljudno prosite.

Gospod Janša, čemu takšna hinavščina? Namen vašega pisma je res preprost, ampak to ni zahvala za cepljenje oziroma vabilo k njemu. Namen vašega pisma je politična propaganda. Še predobro se zavedate, da bodo volitve kmalu. In želite izkoristiti vsak možen način, da pridete v domove Slovenk in Slovencev. Ker vas večina nas ne spušča preko vaših medijskih kanalov, neštetih spletnih portalov in izmišljenih profilov na družbenih omrežjih, ste izkoristili svoj položaj za to, da ste prišli do naših domačih naslovov in nam nabiralnike napolnili s svojim pismom.

Gospod Janša, pozivate nas, naj stopimo in držimo skupaj. Vem, da veste, da večina Slovenk in Slovencev že dalj časa drži skupaj. Referendum o vodah vam je to nedvomno pokazal. Tega se še predobro zavedate, zato je nastalo tudi pismo, ki je pristalo v naših nabiralnikih. Edini, ki razdvaja, ste vi in vaši zvesti podporniki. Pišete, da nam želite mirno, zdravo in pogumno novo leto. To bo možno le takrat, ko bomo na čelu države imeli voditeljico oziroma voditelja, ki resnično spoštuje demokracijo, svojo državo, vse prebivalke in prebivalce Slovenije. Vse to, česar, žal, gospod Janša, vi ne spoštujete.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta