(POGLED) Maske padajo

Igor Gošte
28.05.2021 08:21
Pri sedanji oblasti in žal tudi pri kateri od prejšnjih je žal tako, da se požvižga na opozorila strokovnjakov različnih profilov, da mnoge njihove odločitve niso dobre, smiselne in celo pogosto napačne
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Živimo v času, ki ga bomo pomnili mi in tudi generacije za nami. Tako kot se še danes nekateri spomnijo osamosvojitvene vojne in druge svetovne vojne. A ta čas epidemije ni vojna, čeprav se oblast obnaša, kot da je. Kajti oblast, ki ji je dano, da nas vodi med čermi epidemije, bi morala za premagovanje te uporabljati le eno in edino primerno orožje, zaupanje. Zaupanje v svoje odločitve, v stroko in zaupanje v nas, državljane. Da tega ni zmožna, je pokazala takoj, ko je dobila oblastniške vajeti v svoje roke. Temu primerno je zaupanje iz tedna v teden izgubljala. Tako da ji pravzaprav zaupajo predvsem najbolj goreči verniki. Pa še ti le zato, ker večina njih meni, da je boljše, da so na oblasti njihovi, kajti sicer bi nam spet vladali komunisti. Ob tem pa ne pomislijo, da je teh precej ali največ prav v njihovih vrstah. Tudi takih, ki jih je celo nekdanja partija zavrgla. Ampak v tem času nevarne epidemije sploh ne gre in ne bi smelo iti za to, kdo je naš in kdo nenaš, kdo je bil komunist in kdo ne, moralo bi iti predvsem za takšen način vladanja, ki bi v javnosti vzbujalo zaupanje. Zaupanja pa se ne da doseči drugače kot s poštenimi ter z znanstveno, strokovno in pravno utemeljenimi odločitvami. To pa je manjkalo in še vedno manjka, kar se kaže tudi pri šlamastiki okoli cepljenja.

Robert Balen

Ampak ne. Pri sedanji oblasti in žal tudi pri kateri od prejšnjih je žal tako, da se požvižga na opozorila strokovnjakov različnih profilov, da mnoge njihove odločitve niso dobre, smiselne in celo pogosto napačne. Ne le, da mnenj strokovnjakov oblast ne upošteva, celo tako daleč gre, da drugačno mnenje poskuša čim bolj onemogočiti, beri utišati. Zato so se v tem letu še toliko bolj kot kadarkoli prej vrstile politične zamenjave. Ustoličeni pa so bili predvsem njim poslušni in podani kadri. Zato smo tam, kjer smo. V eni sami zmedi.

Igor Napast

S pravno šlamastiko je vlada vse skupaj le še dodatno zavozila. Zato ne čudi, da je pred kratkim naša oblast dobila še sodno zaušnico glede mask. Ki so dobesedno padle. Pravno. Videti je, da se oblast ni niti toliko ni potrudila, da bi zapovedano nošenje mask (sicer več kot koristno za zajezitev covida-19) v času epidemije dovolj smiselno pravno uredila. Kar bi lahko, saj je vse do pred kratkim imela varno parlamentarno večino. Pa ni, ker se očitno požvižga na pravo. Ker očitno meni, da lahko dela in ravna tako, kot se ji zahoče. Podobno zaušnico upravnega sodišča je oblast prejela tudi v primeru vpogleda v glasovnice tajnih volitev. Prav zanimivo bo odslej spremljati tajne volitve. Ali jih bodo poslušni poslanci še vedno označevali, podpisovali, kot so jih morebiti doslej, in s tem dokazovali, da so na "liniji" prvakov strank. Kar se mene tiče, bi poslancem pred glasovanjem v kabinah, v katere notranjost se od zunaj ne vidi, prepovedal vnos mobilnih naprav ali fotoaparatov, s katerim bi lahko glasovnice fotografirali kot dokaz, da so držali besedo oziroma da so se držali zapovedi prvakov strank. O tem, da je oblast kakšen svoj ukrep pozabila vnesti v uradni list ali da se katerega od svojih v državnem zboru sprejetih protikoronskih ukrepov ne drži, pa je tako vsem znano in ne čudi, da so tudi zaradi tega ogrozili delovanje Slovenske tiskovne agencije (STA). Sramotno je, da zdaj za njen obstoj skrbijo tisti, ki pošiljajo humanitarne evre na 1919. Tudi moja ekipa, povezana v Društvu prijateljev mladine Trbovlje, je izvedla deseturni humanitarni tek za pomoč desetim ljudem s cerebralno paralizo, del sredstev za namen zbira tudi prek SMS-sporočil (DPM5 na 1919). Tako v primeru STA kot v našem primeru je žalostno, da imamo tako urejeno državo, da je tudi vedno več družin z bolnimi otroki ali na socialnem dnu, ki nujno potrebujejo našo pomoč.

Igor Gošte
Osebni Arhiv
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta