(POGLED) Slovenija ni ena, Sloveniji sta dve: Anarhija in oblast čez noč in iz nič

Vlada je s proslavo pahnila Slovenijo nazaj v 19. stoletje iz kljubovanja levim naprednjakom. Da bi pokazala kulturnega hudiča progresistom, ki so že večkrat težili s kulturnimi vsebinami, ki jih kulturno manj zahtevni niso razumeli. Včasih jih nismo razumeli niti mi razgledani
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

Dan državnosti je bil še kar zabaven. Pravzaprav sem si ga zabavnega tudi naredil. Nazadnje sem se namreč odločil, da si bom alternativno proslavo na Prešernovem trgu ogledal v živo, potem pa šibal domov in spremljal še državno proslavo po televiziji.

Začelo se je že popoldne, ko je še pritiskala vročina in je bilo razgreto mesto neobljudeno. Ni pa bilo prazno: bilo je malo civilistov in tem več policije. Videti toliko policistov na kvadratni kilometer je zgledalo precej totalitarno. Karet je bilo toliko, da bi lahko vanje pobasali vse, ki so se tri, štiri ure pozneje zbrali na Prešernovem trgu.

No, lepa reč, sem si mislil.

Otroke nam bojo vzeli!

Malo pred 7. uro sem šel pred TVS, ker sem že od prej vedel, da se tam nekaj dogaja. Pred vhodom so se utaborili antivakserji. Bilo jih je za en razred, prinesli so bili harmonike in klaviature in ozvočenje, celo stole. Cel piknik. Malo sem postal in poskušal prisluhniti Ladislavu Trohi.

Ker pa ga nisem razumel, sem raje ogovoril mrkega možakarja s transparentom. Potrdil je, da so anticepilci in pojasnil, da protestirajo proti koronskemu genocidu nad slovenskim narodom. Tukaj pa da so zato, ker televizijci samo lažejo in jih ne pustijo pred kamere.

Vidite tiste antene, je vprašal in pokazal na streho Hotela Turist. 5G, ne? Vse nas čipirajo. Imate otroke? Ja? Vzeli vam jih bojo, kar pripravite se. Saj ne boste smeli ugovarjat, ker bo tak zakon sprejet, ko bojo ljudje množično umirali.

Naša kri ne bo nikoli bela

Protestniki na Prešercu so bili videti kar dobre volje, jaz sam pa tudi nisem bil nerazpoložen. Srečal sem Luko Mesca, ki mi je predstavil svojo novo punco, katere ime pa sem v šundru preslišal. Tanja Fajon je tudi bila tam, za SD referendumskim barjakom z napisom "SVOBODA". Strumno ga je držal Jernej Merry Christmas Ya Filthy Animals Štromajer.

Igor Napast

Manjkal ni niti Marijan Zlobec. Paradiral je v Che Guevara majici. Originalna s Kube, se je pohvalil. Pozneje sem ga srečal še pred Zvezdo na Wolfovi, kjer je mladi skladateljici kupoval sladoled.

Kar zadeva glasbene točke, je najbolj vžgal Zoran Predin z unplugged verzijo komada Naša kri ne bo nikoli bela. Hecno, kako v primernem kontekstu ta komad zveni naenkrat puntarsko.

Zanimiv je bil tudi Jani Kovačič s starim etno hitom Lipa zelenela je. In še bolj zanimivo, kako množično so mu ljudje mrmraje v brado pritegnili. Tako kot že bolj na koncu Predinu, ki ga je Jenull — tokrat v vlogi ne preveč verziranega mojstra ceremonije — bučno napovedal “s skladbo, ki jo vsi poznamo”.

O, super! Praslovan? Eh, ne. Zdravljica vendar!

Potem sem šel domov, da ne bi zamudil Pirkovič–Končarjeve Evrovizije. Antivakserji pred TVS so še vedno imeli žur. Ko sem se peljal mimo, je harmonikar ravno nažigal Golico, pojoči major pa je plesal polko z osveščeno prebivalko Slovenije.

Druga ali neka druga?

Moram priznati, da (si) jo je novokomponirana populistična elita — ta dolgo odrinjena in spregledana speča celica elite — pripravila precej profesionalno.

Za razliko od lanskega Shutterstock zmazka in diareje domoljubja je bilo to v petek še kar na nivoju. Kot da bi bila ta vlada non-stop na oblasti in bi Pirkovič in Končar ves čas pridno uvežbavala.

Ostaja pa šokantno, da se je družbenopolitičnim parvenijem uspelo tako hitro — skoraj čez noč in iz nič — etablirati na bazi patriotizma, avtoritarnosti, Urša Plut-und-Poden avtohtonosti, kulturnega revanšizma in revidiranja socialnega statusa quo.

Formalno gledano Janša resda še ni razglasil Druge republike. Mu je pa zato uspelo ustvariti neko drugo republiko. Ta proslava je bila dokaz.

Igor Napast

Vlada je s proslavo pahnila Slovenijo nazaj v 19. stoletje. Gre za reaktualizacijo čitalniških, bogoiskateljskih in domobranskih, Slovenia First vzorcev, povzdignjenih na nivo malodane ustavnih vrednot.

Če oporečniki tega ne bomo pripravljeni sprejeti zlepa, nam bodo ta danajska darila, zapakirana z mašno kao revolucionarnega, ugrosanitiranega evropejstva za Oberen Zehntausend domoljubov, vsilili zgrda — kot propagando tipa petkova proslava.

Vlada je s proslavo pahnila Slovenijo nazaj v 19. stoletje iz kljubovanja levim naprednjakom. Da bi pokazala kulturnega hudiča progresistom, ki so že večkrat težili s kulturnimi vsebinami, ki jih kulturno manj zahtevni niso razumeli. Včasih jih nismo razumeli niti mi razgledani.

Vlada je s proslavo pahnila Slovenijo nazaj v 19. stoletje, da bi kontrirala multikulturnosti, narodni bastardnosti, kulturi kenslanja, brezboštvu v umetnosti in javnem življenju, intelektualiziranju, domnevnemu pomanjkanju ponosa, in umetniškemu preužitkarstvu.

Vlada je s proslavo pahnila Slovenijo nazaj v 19. stoletje, da bi izničila skoraj stoletje povojnega liberalizma in socialne demokracije, ki da sta se izrodila v dekadenco amoralne postmoderne družbe.

Pa vendar lahko politični in državljanski opoziciji, ki ji ta proslava — še bolj kot najbrž meni — ni bila povšeči, rečem samo to: želeli ste, poslušajte!

Bogaboječi in janšospoštljivi

Toleranten kot sem, bom rekel, da živimo v svobodni deželi, kjer ima vsakdo pravico omedlevati od domovinskih čustev. Tudi vlada ima pravico organizirati proslavo v imenu domnevnih domoljubov. Tako kot jo je imelo pravico organizirati ljudstvo uro ali dve pred tem samo dva trga stran kot alternativen, kljubujočim kljubovalen šov.

Slovenija ni ena, Sloveniji sta dve. Slovenija je ljudstvo — ali vsaj pol ljudstva —, ki ne jebe vlade. Disidentska Slovenija je z opozicijo vred anarholiberalna združba.

Ljubljana: osrednja državna proslava ob 30. obletnici slovenske državnosti in obeležitev prevzema predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije (foto: Igor Napast)
Igor Napast

Toda Slovenija je tudi v svojo moralno in politično neoporečnost prepričana vlada, ki streže drugi polovici bogaboječega in janšospoštljivega ljudstva.

Ti drugi so tisti, ki ne jebejo demokracije in svobode. To so tisti, ki tripajo na oblastnike, ki jih znajo nagovoriti. In ta vlada jih zna nagovoriti. Nagovorila jih je ob patetični obletnici in jim z brezhibnim oblastniškim šovom dala nonšalantno vedeti, da je lahko vsak zmanipuliran revež del elite, če je le domoljub, ki deli njene vrednote.

Oberen Zehntausend so tisti, ki so bili v petek, 25. junija 2021, ob 21:00 na Trgu republike. Toda vlada je nagovorila še milijon tistih, ki doslej niso vedeli, da so tudi oni lahko del elite — če so le domoljubi, ki prisegajo na iste vrednote kot vlada.

Slovenija je pred izbiro. Če je to sploh izbira. Slovenija je anarhija in Slovenija je oblast. Uporništvo ali pokorščina. Brezbrižnost in patriotizem. Amen pod nagrobni kamen.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta