(POGLED) Zadeva Teran ni sramota Slovenije, ampak politike

Darja Kocbek Darja Kocbek
11.09.2020 06:00

Medtem ko politična elita preostalih držav članic skupaj s svojimi evropskimi funkcionarji in uslužbenci, ko gre za nacionalne interese, stopi skupaj in na vseh ravneh razlaga isto zgodbo, so Slovenci razklani in domače spore prenašajo na raven EU. Zato ključnim odločevalcem na ravni EU večinoma ni jasno, kaj Slovenija sploh hoče.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sonja Zalar Bizjak

Odločitev sodišča EU glede terana enako kot nedavna odločitev glede preiskav v Banki Slovenije in odločitev o arbitraži glede meje ni blamaža Slovenije. Je blamaža za slovensko politično elito, ki v nasprotju s hrvaško ne zastopa nacionalnih interesov, ampak svoje strankarske in osebne interese. Medtem ko politična elita preostalih držav članic skupaj s svojimi evropskimi funkcionarji in uslužbenci, ko gre za nacionalne interese, stopi skupaj in na vseh ravneh razlaga isto zgodbo, so Slovenci razklani in domače spore prenašajo na raven EU. Zato ključnim odločevalcem na ravni EU večinoma ni jasno, kaj Slovenija sploh hoče.
Ker se politiki ukvarjajo sami s seboj in medsebojnimi obračunavanji, evropski uradniki in funkcionarji pa se kot pijanec plota držijo togih formalnih pravil, ki ne dopuščajo lobiranja za interese svoje države, niso mogli pravočasno opaziti, da v Evropski komisiji pripravljajo predpis, ki bo Hrvaški omogočil izjemo za uporabo imena teran. Ključni trenutek, ko bi to lahko preprečili, so tako zamudili. Evropska komisija je na papirju res neodvisna od držav članic, dejansko pa brez podpore največjih članic, zlasti pa Nemčije, ne sprejme nobene odločitve. To pomeni, da ni dovolj lobirati le v Bruslju.
Poskus Hrvaške, da za teran doseže izjemo, zagotovo ni edini tovrstni poskus med članicami EU. Tovrstna lobiranja in kravje kupčije so v EU stalna praksa, nič, kar je sprejeto in uveljavljeno, ni dokončno. Hrvati so to razumeli, že dolgo preden so pred sedmimi leti postali člani EU, Slovenci so še 16 let po pridružitvi ob vsakem porazu presenečeni.

Andrej Petelinšek
Andrej Bajt
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta