(POGLED) Življenje ob avstrijski meji: Za Kurza drugorazredni

Tomaž Ranc Tomaž Ranc
03.06.2020 07:25

Potem ko evropske države previdno, a zanesljivo odpirajo svoje meje, je najmanj, kar bi pričakovali od prijateljskih sosedskih držav, ki imajo ugodno epidemiološko sliko, da si bodo zaupale in ob vzajemnih koristih vrnile režim prostega pretoka ljudi in storitev, življenju pa vrnile optimizem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Še zlasti bi to pričakovali od držav, ki so močno gospodarsko, kulturno, družbeno in manjšinsko povezane in vlagajo v skupne čezmejne projekte. Toda evropske sanje o prijateljstvu in dobrososedstvu Dunaja in Ljubljane so se ob odpiranju meja na presenečenje mnogih v hipu razblinile in stopile korak nazaj v tiste senčne čase, za katere smo morda preoptimistično menili, da smo jih že presegli.
Na avstrijskem Koroškem so bila po času plebiscita iz leta 1920 (10. oktobra letos bo celo tako okrogla obletnica, da bolj ne more biti), po mračnjaštvu, vojni, nacionalizmih in ideoloških razlikah potrebna dolga, res dolga desetletja, da so po vstopu Slovenije v Evropsko unijo Slovenci onstran meje znova začutili, da morda v Avstriji niso nebodigatreba ali le kulturno zatirani drugorazredni državljani, Slovenci s te strani pa smo pozabili na "švercanje" kave in čokolade in se začeli počutiti in obnašati enakopravno s sosedi v skupni evropski družini narodov. Avstrija je po osamosvojitvi vendarle tudi Slovenijo pričela jemati resneje ali nanjo gledati manj zviška, četudi so mnogi v posthaiderjanski dobi svarili in opozarjali na tleč občutek in izpade superiornosti.

Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta