(REKLI SO) Janko Lorenci o stanju stvari v EU: Teren za skrajno desnico in njena orožja

DR
16.05.2024 17:00

Janko Lorenci, novinar, kolumnist, v Mladini o političnih premikih v EU, ki se odpravlja na volitve

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

"EU je dokaj ohlapno povezana skupnost, daleč od klasične države; skupaj jo držita predvsem gospodarska prepletenost in ureditev, ki ji še naprej daje pečat neoliberalni kapitalizem. Nekoč trdno soglasje o liberalni demokraciji pa popušča. Jasno znamenje tega je naglo napredovanje skrajne desnice po vsej Uniji. To ni naključje; družbe so povsod ostro razslojene, zdelane od pritiskov zaporednih kriz, v strahu pred negotovo prihodnostjo. Ureditev čutijo (velja tudi za srednji sloj) kot nestabilno, manj varno, krivično, zato izgubljajo zaupanje v zmerno in liberalno politiko, ki je večinoma še na oblasti in vzdržuje stanje, kakršno je. Jedro težav Unije je torej v njeni osnovni političnoekonomski ureditvi, značilni za vse članice. Tudi komisija in svet Evrope, odločilni instituciji skupnosti, o njej nimata dvomov.

Arhiv Večera

Tako stanje je hvaležen teren za skrajno desnico in njena orožja: nacionalizem, obljubljanje preprostih rešitev, hlinjeno skrb za malega človeka, verbalno nasilnost, sovražnost do migrantov in 'onih zgoraj' (zmerne politike). Skrajneži pa uspevajo tudi zato, ker liberalne in progresivne ideje in politike – emancipacija žensk, uzakonjena strpnost do manjšin, enakost ras… – kršijo 'naravni red stvari'. Skratka, jahajo na nostalgiji po dobrih starih časih, ki so bili v resnici v marsičem slabi, vsekakor pa so neponovljivi.

Godlja pesimizma, negotovosti, nakopičene jeze je doma tudi v najrazvitejših delih Unije. Nemčija, najmočnejša članica in dolgo sinonim močne, stabilne, demokratične države, gospodarsko stagnira, zaostaja v digitalizaciji, pretresajo jo stavke, hkrati pa se krepi njena skrajna desnica, AfD. Nekoč idealizirana podoba Nemčije se spreminja v svoje nasprotje in ponekod zbuja bojazni tudi zato, ker se država pospešeno oborožuje."

 

Vir: Mladina

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta