(REKLI SO) Nataša Kramberger: "O Evropa! srečna, draga vas domača!"

DR
17.09.2024 16:00

Nataša Kramberger, pisateljica, v kolumni v Dnevniku o Evropi, vrtičkih in vaških posebnežih

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

"Joj, kako sem skočila v zrak, ko je gospod poslanec Lenart Žavbi rekel, da je gospod poslanec Franc Breznik vaški posebnež! 'En vaški posebnež iz Lenarta,' tako je rekel gospod Lenart, podmazan z mizernimi žavbami strežnika, ki mora z golimi zobmi braniti svojega gospodarja, meni pa je telo poskočilo za štiri centimetre vertikalno v meri Sonca in Lune, ravno dovolj, da je bil ponovni pristanek na trtici (med obiranjem grozdja z vaških trt, kjer hiša mojega stoji očeta) boleč in poln preklinjanja.

Sovražna sreča! Kako se v strup prebrača vse, kar srce si sladkega obeta! A si lahko, prosim, vsi skupaj in vsak zase zapišemo za uho, enkrat in za vselej: naš Francko ni posebnost, naš Francko je pravilo, mušter, zgled! Kot pika, ki zaključi stavek, kot olje, ki poganja traktor, kot rima, ki venček objokovanj povzdigne v Sonete nesreče.

Saso Bizjak

Če bi politikanti vseh sort zmogli ta drobceni, nič kaj kompleksni premislek vgraditi v svoje omejeno dojemanje stvarnosti, nam mogoče ne bi bilo treba prenašati muk, življenja gnus, nadlog in stisk nemalo, ki nam jih v zadnjih tednih strežejo na zvrhanih pladnjih pod skupnim geslom 'EU komisar: viharjov nótranjih igrača'.

Napišimo za domačo nalogo stokrat na prvo prenosno tipkovnico, ki nam pride pod prste: 'O Evropa! srečna, draga vas domača! Ves svet je vas in vsi možje in žene zgolj seljaki: prekopavajo in spet rovarijo in vsak skrbi v življenju predvsem za svoj vrtiček.'

Prešeren in Shakespeare, prva na vasi in (poglej, poglej!) istočasno prva na globusu, se morata obračati v grobu, a vendar je sposojanje in sprevračanje monumentalnih izrekov, poezij, eno redkih tolažilnih početij v tem mračnem in mračnjaškem času s kroničnim pomanjkanjem srca in širine duha."

Vir: Dnevnik

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta