(REKLI SO) Simona Toplak: Enakost kot propaganda

DR
22.08.2024 17:00

Simona Toplak, odgovorna urednica Financ, o evropski komisiji in ženskih komisarkah

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

"Ursula von der Leyen tudi tokrat postavlja isto pravilo: imenujte moškega in žensko. In tudi tokrat je nihče ne šljivi. Predlogov za komisarje sicer še niso dale vse članice, a do sredine avgusta ni bilo niti enega dvojnega predloga. Na mizi je zdaj 11 moških in štiri ženske (s Kallasovo, vodjo zunanje politike EU, in VDL jih je šest).

Desničarji Hrvati so imeli doslej žensko in tudi tokrat predlagajo žensko. Ne zato, ker je ženska, ampak ker je koristna.

Pri nas je drugače. Poleg 'samo ne janša' Goloba sta v vladi še Levica in SD. To so goreči zagovorniki enakih možnosti žensk, dokler teh možnosti ženskam ni treba zares dati. Ko je treba žensko imenovati na najvišji položaj, takrat so to mesta za pajdaše.

Simona Toplak
Aleš Beno

Enako je s slovenskimi nevladnimi borci za enakopravnost žensk. Njihova tišina ob tem, da nimamo ženske kandidatke za komisarko, je glasna. Da imamo samo predlog za moškega komisarja je tako edino pravilno. Pravica do ženske enakopravnosti je recimo daleč za pravico 'samo ne Janša'.

Enake možnosti žensk so pač propaganda, ne pa način ravnanja. Tudi Avstrijci, kjer so v vladi zeleni, predlagajo moškega komisarja. Seveda ni pravično in ni enakopravno, ko v boju za enakost žensk na gobec na koncu dobijo ženske.

VDL pa ni dala predsednikom vlad samo priložnosti, da sporočijo, da je enakopravnost žensk brezveze. Če ne bo uveljavila svoje avtoritete, če ne bo uspela že pri prvi nalogi, ki si jo je zastavila, pri enakosti žensk v komisiji, kako bo šlo naprej." 


Vir: Finance

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta