(REKLI SO) Ukrajinska vojna in nemška politična jesen

DR
22.08.2024 16:00

Barbara Zimic, dopisnica iz Nemčije, v Delu o nemški pomoči Ukrajini

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Epa

"Vest, da je nemški minister za finance Christian Lindner svojim kolegom poslal pisni opomnik, naj upoštevajo proračunske omejitve in da to vključuje tudi pomoč Ukrajini, je zato udarila kot strela z jasnega. Nič ni pomagalo, da so v vladi začeli gasiti požar s pojasnili, da se njihove zaveze Ukrajini ne spreminjajo in da bodo pomoč le drugače financirali – za to naj bi namenjali obresti na zaseženo rusko premoženje – ter da je minister sporočil, da se je še pripravljen pogovarjati. Seme dvoma je zasejano. Letos je Nemčija namenila Ukrajini dobrih sedem milijard evrov pomoči, prihodnje leto je na tej postavki štiri milijarde evrov. /.../

Barbara Zimic
Delo

Kako bo najnovejši zaplet v nemški koaliciji odmeval v Kijevu in Moskvi, si ni težko predstavljati. Četudi se nobena juha ne poje tako vroča, kot se skuha, se velja vprašati, kaj sporočajo iz Berlina. Težko je verjeti, da bi šlo pri tem za kakšen predvolilni manever spričo dejstva, da se na vzhodu krepijo stranke in politiki, ki bi najraje videli, da bi se Ukrajina predala. Je pa gotovo nekaj, vojni ni videti konca in bo trajala dlje, kot so upali v Berlinu. Glasovi, ki iščejo alternative neomejenemu financiranju Ukrajine, se krepijo. Celo znotraj krščanskodemokratske CDU, ki koaliciji kanclerja Scholza običajno očita, da je pri zagotavljanju pomoči Kijevu prepočasna. Kje so rezultati, se sprašujejo kritiki. In gotovo je še nekaj: Nemčijo resnično čaka izjemno vroča politična jesen."

 

Vir: Delo

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta